Guvernul a aprobat continuarea subvenţionării preţului motorinei utilizate în agricultură. Cine poate beneficia de această schemă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunţă că, în şedinţa Guvernului de miercuri, a fost aprobată Hotărârea pentru completarea HG nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Potrivit acestui act normativ, subvenţia unitară la motorină în anul 2022 va fi de 1,630 lei/litru.

De asemenea, suma alocată pentru plăţi în 2022 este de 309 milioane lei, asigurând astfel achitarea ajutorului de stat determinat la plată şi neachitat în anul 2021 de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, precum şi plăţile aferente anului 2022.

 „Finanţarea adecvată şi implementarea programelor de sprijin reprezintă două dintre priorităţile mandatului meu şi vom face tot ce trebuie astfel încât să putem plăti fermierii la timp, să nu existe restanţe, să reluăm acea activitate precisă de plată a subvenţiilor şi a ajutoarelor de stat cu care deja i-am obişnuit, pentru ca agricultorii să aibă stabilitate şi predictibilitate în activitatea lor”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

Conform datelor transmise de MADR, de această schema de ajutor pot beneficia următoarele categorii:

a) producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale constituite, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale şi/sau persoane juridice, grupuri de producători recunoscute, inclusiv recunoscute preliminar, sau organizaţii de producători recunoscute, după caz, care sunt înregistraţi în Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantaţiilor viticole, alte evidenţe funciare, Registrul naţional al exploataţiilor, după caz, care exploatează terenuri agricole şi/sau care deţin, cresc sau exploatează animale, individual sau în forme de asociere conform legislaţiei în vigoare, în scopul obţinerii producţiei agricole;

b) organizaţiile de îmbunătăţiri funciare şi federaţiile de organizaţii de îmbunătăţiri funciare înscrise în Registrul naţional al organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare şi Agenţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare;

c) organismele/organizaţiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare.

„Totodată, de schema de ajutor de stat pot beneficia şi persoanele fizice, numai dacă prezintă un angajament care va preciza că în termen de 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării privind acordul prealabil pentru finanţare, aceştia vor prezenta certificatul de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului care atestă calitatea de persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008.”, mai precizează reprezentanţii MADR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite