Grupul chinez BYD va lua în considerare anul viitor a doua fabrică în Europa

0
Publicat:

Grupul chinez BYD va lua în considerare anul viitor construirea celei de-a doua fabrici din Europa, a anunţat joi Michael Shu, directorul pentru Europa, transmite Reuters.

foto mașina BYD
Grupul chinez BYD va lua în considerare anul viitor a doua fabrică în Europa

Shu a declarat că BYD vrea să devină un producător de top de vehicule electrice (EV) în Europa, până în 2030.

Suntem încrezători că vom ajunge la o poziţie de vârf până în 2030”, a afirmat oficialul la o conferinţă dedicată viitorului automobilelor.

În decembrie, BYD anunţa că va construi în Ungaria o fabrică de vehicule electrice, devenind primul mare producător auto important din China cu o bază de producţie în Europa.

Declaraţia oficialului BYD vine în ziua în care preşedintele Chinei, Xi Jinping, vizitează Ungaria, ultima oprire din turneul său european.

Ungaria, sub conducerea premierului Viktor Orban, a devenit un important partener comercial şi de investiţii al Chinei, spre deosebire de alte state membre UE.

Relaţiile politice călduroase au dus la înfiinţarea unor baze de producţie în Ungaria ale producătorilor de maşini şi baterii din China. 

Relațiile politice călduroase s-au transformat în investiții, deoarece producătorii chinezi de baterii și vehicule electrice au început să instaleze producția în Ungaria.

Producătorul de baterii pentru vehicule electrice CATL s-a numărat printre cei mai mari investitori, cu o fabrică de baterii de 7,3 miliarde de euro (7,86 miliarde de dolari) în Debrecen.

Cu toate acestea, Comisia Europeană investighează producătorii chinezi de automobile electrice pentru că ar putea menține prețurile scăzute ale vehiculelor prin subvenții de stat nedrepte.

BYD, SAIC și Geely se numără printre cei implicați în această anchetă. Gergely Gulyás, ministrul ungar care conduce biroul prim-ministrului, a subliniat că guvernul ungar susține comerțul liber și a respins preocupările legate de investigația Comisiei Europene, declarând că guvernul s-a angajat să dezvolte infrastructura și că va dezvălui valoarea aprobată a ajutorului de stat atunci când va fi aprobată de Comisia Europeană.

Potrivit Știrilor Televiziunii din Szeged, se așteaptă ca producția la uzină să înceapă în a doua jumătate a anului 2025, iar guvernul va aloca aproximativ 47-48 de miliarde HUF pentru dezvoltarea infrastructurii și s-a angajat să acorde ajutor de stat. Viceprimarul orașului Szeged, Sándor Nagy, a menționat că veniturile orașului din impozitul industrial vor crește în timpul construcției, producția la scară maximă urmând să fie realizată în trei-patru ani. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite