Grupul bancar Intesa vrea să achiziţioneze First Bank din România. La cât ar putea fi evaluată

0
Publicat:

Intesa Sanpaolo SpA vrea să achiziţioneze First Bank din România, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Intesa Sanpaolo SpA este cea mai mare bancă din Italia, Foto: Arhivă Adevărul
Intesa Sanpaolo SpA este cea mai mare bancă din Italia, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit acestora, grupul bancar este în negocieri pentru a achiziţiona First Bank din România, de la fondul american de investiţii J.C. Flowers.

Creditorul italian discută condiţiile tranzacţiei, care ar putea evalua First Bank la aproximativ 200 milioane de euro (216 milioane de dolari), informează Agerpres. Negocierile sunt în derulare şi nu există certitudini că se va ajunge la un acord, susţin sursele.

Purtătorii de cuvânt ai Intesa, JC Flowers şi First Bank nu au dorit să comenteze informaţia.

Intesa Sanpaolo SpA, cea mai mare bancă din Italia, are o subsidiară în România, care are active de aproximativ 1,5 miliarde de euro şi peste 60.000 clienţi.

First Bank furnizează o gamă diversificată de produse şi servicii financiare către clienţii de retail, IMM-uri şi mari companii. JC Flowers a achiziţionat First Bank de la Piraeus Bank în 2018. Un an mai târziu, a preluat rivalul mai mic Leumi, care a fost încorporat în brandul First Bank.

În ianuarie, Bloomberg anunţa că JC Flowers vrea să vândă First Bank şi a avut discuţii preliminare cu UniCredit SpA dar nu s-a ajuns la un acord. Separat, în iulie UniCredit a decis să nu continue negocierile pentru achiziţionarea subsidiarei din România a OTP Bank Nyrt.

Intesa Sanpaolo SpA ia în considerare achiziţii de mai mică amploare în regiunile europene unde operează şi în ţări situate în jurul Mării Mediterane, pentru a-şi consolida unele dintre activităţile sale de bază.

,,În timp ce ne concentrăm pe o creştere organică, banca este pregătită să beneficieze de oportunităţile externe de creştere care ar putea apărea. O achiziţie ar trebui să aducă sinergii, să fie compatibilă cu modelul nostru de afaceri şi să fie realizată la valoarea corectă - condiţii pe care nu le vedem în acest moment", a declarat pentru Bloomberg Marco Elio Rottigni, şeful Diviziei de Bănci Subsidiare Internaţionale a Intesa (ISBD).

ISBD caută să-şi sporească cota pe pieţele externe unde este deja prezentă, prin extinderea activităţilor de investiţii bancare, gestionare a averii, private banking şi asigurări. De asemenea, Intesa ar putea prelua portofolii de împrumuturi sau credite ipotecare pentru a-şi extinde afacerea, a explicat Rottigni.

,,Vrem să avem o poziţie mai puternică în ţările din CEE (Europa centrală şi de Est) unde suntem deja puternici. De asemenea, am putea lua în considerare extinderea în ţări situate în jurul Mării Mediterane, unde companiile italiene au relaţii solide de afaceri. Intesa va continua să se concentreze pe sprijinirea extinderii externe a companiilor italiene", a adăugat Marco Elio Rottigni.

ISBD operează pe trei continente, prin 11 bănci comerciale în CEE şi Egipt, şi are o companie de gestionare a averii în China. Printr-o reţea de aproape 700 de filiale şi aproximativ 21.000 de angajaţi deserveşte şapte milioane de clienţi.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite