Georgescu, despre Panama Papers: Ca şi când Pământul ar fi dator la Marte, ne împrumută nişte extratereştri. Nu! Diferenţa este în aceste paradisuri fiscale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, susţine că există bugete sărace care nu pot răspunde solicitărilor populaţiei, însă, pe de altă parte, sunt bani foarte mulţi în paradisurile fiscale
Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, susţine că există bugete sărace care nu pot răspunde solicitărilor populaţiei, însă, pe de altă parte, sunt bani foarte mulţi în paradisurile fiscale

Evenimentele de tipul „Panama-leeks“ ar putea să se intensifice, având în vedere că multe state se confruntă cu constrângeri bugetare care nu le permit să răspundă solicitărilor cetăţenilor, însă mulţi bani din acele state se regăsesc în paradisuri fiscale, a declarat Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR. El a arătat că minusul rezultat din însumarea excedentelor cu deficitelor lumii este reprezentat de sumele din paradisuri fiscale.

„Există teama de riscurile digitalizării, cum ar fi vulnerabilitatea crescută în ceea ce priveşte siguranţa datelor, aceste Panama-leeks şi altele asemănătoare, şi iată în ce domeniu, tocmai în cel de care vorbim astăzi. Şi lucrurile este posibil să se intensifice plecând, în opinia mea, de la tensiunile bugetare existente în toate statele lumii, ca urmare a acestor practici imorale, uneori poate şi ilegale, pentru că nu toate optimizările fiscale sunt imorale, unele sunt şi ilegale raportat la legislaţie. Bugete sărace care nu pot răspunde solicitărilor populaţiei, pe de altă parte bani foarte mulţi în paradisurile fiscale, ceea ce, în plan general, dar şi local, la nivelul fiecărei ţări conduce la slăbirea democraţiei şi a ţesutului social, care asigură fundamentul oricărei democraţii“, a explicat Florin Georgescu, într-o conferinţă dedicată revoluţiei digitale din sectorul bancar, citat de Agerpres.

Prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) a reamintit de teoria expusă de Thomas Piketty în lucrarea sa „Capitalul în secolul al XXI-lea“ şi anume că, adunând deficitele de cont curent cu excedentele lumii, deci plus cu minus, suma algebrică este minus.

„Ca şi când Pământul ar fi dator la Marte, ne împrumută nişte extratereştri. Nu! Diferenţa este în aceste paradisuri, care nu vor transparenţă, nu raportează, nu asigură schimbul de informaţii, până într-un moment când G7, G20, OECD, FMI şi aşa mai departe vor lua deciziile necesare, mai ferme, în vederea asigurării transparenţei şi a unui tratament fiscal egal pentru toţi cetăţenii“, a mai spus Florin Georgescu.

De aceea, în opinia sa, securitatea informaţiei reprezintă o precondiţie a încrederii, iar respectarea acestei exigenţe este costisitoare pentru bănci.

„Dar, pe de altă parte, costuri mai mari pentru securitate asigură încredere mai mare clienţilor băncii faţă de serviciile oferite de aceasta. Însă eforturile pe care băncile le fac pentru a asigura securitatea tranzacţiilor şi a datelor vor fi răsplătite spre exemplu prin integrarea financiară a populaţiei din zonele în care nu există sucursale, agenţii, prin intermediul internetului şi a produselor bancare digitale“, a explicat prim-viceguvernatorul BNR.

[<a href="//storify.com/Alinavasile/scandalul-panama-papers" target="_blank">View the story "Scandalul Panama Papers " on Storify</a>]

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite