Gazprom suspendă temporar livrările de gaze prin Nord Stream 1

0
Publicat:

Gazprom va opri în perioada 31 august, ora 01:00 GMT - 3 septembrie, ora 01:00 GMT, livrările de gaze către Germania prin gazoductul Nord Stream 1, pentru lucrări de mentenanţă, conform platformei de informaţii din energie Seeburger, transmite Reuters.

Preţurile energiei în Europa au scăzut considerabil marţi, Foto: Arhivă Adevărul
Preţurile energiei în Europa au scăzut considerabil marţi, Foto: Arhivă Adevărul

Preţurile energiei în Europa au scăzut marţi, în urma indiciilor că regiunea accelerează eforturile de a atenua o criză care ameninţă să provoace recesiune, transmite Agerpres.

În Germania, contractele futures de energie pentru anul viitor au scăzut cu 26%, în timp ce în Ţările de Jos preţul gazelor naturale a înregistrat un declin de 11%. Ambele contracte au scăzut şi luni, după creşterea record de săptămâna trecută.

Preţurile au fost extrem de volatile în ultimele zile, din cauza nivelului redus al tranzacţiilor şi a sporirii incertitudinilor.

Uniunea Europeană se pregăteşte să intervină rapid pentru a atenua creşterea costurilor cu energia, care alimentează inflaţia şi sporeşte riscul recesiunii. Şi capacităţile de stocare a gazelor din regiune se umplu rapid, sporind şansele ca Europa să treacă de această iarnă, fiind bine aprovizionată.

În data de 19 august Gazprom anunța că livrările de gaz rusesc către Europa vor fi întrerupte timp de trei zile, între 31 august și 2 septembrie, pentru lucrări de „mentenanță”.

Compania rusească susține că lucrările de mentenanță sunt necesare la fiecare 1.000 de ore de funcționare.

Este necesar să se efectueze o mentenanţă la fiecare 1.000 de ore” de funcţionare, a explicat atunci Gazprom într-un comunicat. Sursa citată menționa că după ce lucrările de mentenanţă vor fi încheiate, fluxul de 33 de milioane de metri cubi pe zi va fi reluat.

Gazprom anunță că „transportul gazului prin gazoductul Nord Stream va fi suspendat timp de trei zile. La finalul acestor lucrări şi în absenţa unor disfuncţionalităţi tehnice, livrările de gaz vor fi restabilite la un nivel de 33 de milioane de metri cubi pe zi”.

După ce țările occidentale au impus sancțiuni Moscovei în urma deciziei de a invada Ucraina, Rusia a redus de mai multe ori livrările de gaz către Europa. Majoritatea țărilor din Uniunea Europeană sunt dependente de gazul rusesc. Rusia reprezenta până anul trecut circa 40% din importurile de gaz din UE.

Potrivit datelor Reuters, Gazprom a informat și Engie în legătură cu reducerea livrărilor de gaze, începând de marţi, 30 august, din cauza dezacordului dintre părţi privind aplicarea unor contracte, a anunţat grupul francez de utilităţi.

Aşa cum am anunţat anterior, Engie şi-a asigurat deja volumele necesare pentru a-şi îndeplini angajamentele faţă de clienţii săi şi faţă de propriile sale cerinţe şi a adoptat câteva măsuri pentru a reduce semnificativ orice impact direct fizic şi financiar care ar putea rezulta în urma întreruperii livrărilor de gaze de către Gazprom", se arată comunicatul firmei franceze.

Luna trecută, Engie a încheiat un contract pe trei ani cu firma de stat algeriană Sonatrach privind preţul gazelor ce vor fi livrate prin gazoductul submarin Medgaz, cu o capacitate de 10 miliarde de metri cubi pe an.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite