Fuziunile şi achiziţiile de companii se apropie de 2.000 de miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul fuziunilor şi achiziţiilor din acest an se apropie de 2.000 de miliarde de dolari, iar aproape o cincime din totalul trnzacţiilor au avut loc în sectorul tehnologiei, cum este vânzarea de către SoftBank a producătorului de cipuri Arm, pentru 40 de miliarde de dolari.

Tranzacţiile s-au intensificat în septembrie, compania americană Nvidia anunţând luni preluarea companiei britanice Arm de la SoftBank, scrie Reuters.

Între alte tranzacţii se numără preluarea de către grupul de telecomunicaţii Verizon a operatorului mexican de telefonie mobilă Tracfone, pentru 6,25 de miliarde de dolari, şi achiziţia de către compania farmaceutică Gilead Sciences a companiei de biotehnologie Immunomedics, pentru 21 de miliarde de dolari.

Astfel de tranzacţii sunt caracteristice după scăderi economice, dar datele Refinitiv arată că tranzacţiile de 1.970 de miliarde de dolari din 2020 depăşesc cu mult preluările de 1.260 de miliarde de dolari, respectiv de 1.600 de miliarde de dolari care au avut loc în aceeaşi perioadă din 2009 şi 2010, după criza financiară din 2008.

Companiile de tehnologie sunt pe primul loc, cu tranzacţii de 351,4 miliarde de dolari, reprezentând 17,8% din totalul fuziunilor şi achiziţiilor, cel mai ridicat nivel atins după bula speculativă dotcom din anul 2000.

Serviciile finnciare s-au plasat pe locul al doilea, cu o valoare a tranzacţiilor de 283,8 miliarde de dolari, respectiv 14% din total, arată datele firmei Refinitiv.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite