Fulga şi Zuzu au săltat cifra de afaceri a companiei Albalact cu 54%
0Mai mulţi bani investiţi în reclamele publicitare înseamnă vânzări mai mari şi, implicit, o determinare a clientului de a se opri în faţa unui brand care i s-a întipărit în minte. Cine nu
Mai mulţi bani investiţi în reclamele publicitare înseamnă vânzări mai mari şi, implicit, o determinare a clientului de a se opri în faţa unui brand care i s-a întipărit în minte.
Cine nu ştie de brandul Zuzu sau de laptele Fulga? Sau chiar de carnea de pasăre de la Transavia? Sunt campanii care au trecut dincolo de rigiditate şi au adoptat jovialitatea şi bucuria, însă cu bugete alocate de sute de mii de euro.
Noul brand Zuzu, lansat în luna martie a acestui an, a crescut cifra de afaceri a companiei cu 54%, ceea ce a dus la consolidarea poziţiei între primii cinci mari producători de lactate din ţara noastră - respectiv Danone, Covalact şi LaDorna. La fel şi în cazul producătorului autohton de carne de pasăre, Transavia, pentru care promovarea a determinat o creştere a producţiei cu aproximativ 50%.
Capacităţile de producţie nu sunt suficiente
Ca urmare a vânzărilor substanţiale înregistrate cu produsele lactate Zuzu, cifra de afaceri a companiei Albalact Alba Iulia a crescut cu 54% în perioada ianuarie-septembrie 2006, ajungând la 19.246.107 euro, faţă de 12.476.188 de euro, în perioada similară a anului trecut. "Rezultatele aduse de Zuzu sunt spectaculoase, iar cererile au depăşit chiar şi capacităţile noastre de producţie. Am reuşit din mers să creştem cu cel puţin 25% capacităţile de producţie, dar încă nu este suficient", susţine Raul Ciurtin, preşedintele Albalact Alba Iulia. Evoluţia ascendentă a vânzărilor s-a datorat în cea mai mare parte campaniilor media care au impus atât brandul Zuzu, cât şi laptele Fulga în conştiinţa consumatorilor.
Publicitatea înghite tot mai mulţi bani
Bugetele alocate în acest sens sunt însă semnificative în raport cu cele din anii anteriori. Astfel, dacă anul trecut Albalact a alocat pentru publicitate doar 235.000 de euro, în acest an valoarea a crescut la peste un milion de euro. "Albalact a acordat însă o mare atenţie investiţiilor în marketing şi publicitate, acesta fiind şi motivul pentru care rata profitului nu a crescut foarte mult. Pe parcursul celor nouă luni ale anului în curs, cheltuielile pentru promovarea brandurilor Zuzu şi Fulga au crescut cu 430%", spune Ciurtin. Campaniile în care apare deja celebra văcuţă Fulga au demarat încă din 2004, clipurile publicitare fiind schimbate la anumite intervale de timp. Pentru Transavia, anul 2006 a însemnat prima campanie integrată de imagine în cei peste 15 ani de existenţă. "Anul acesta a fost pentru prima dată când Transavia a derulat prin intermediul canalelor tv un spot publicitar. În viitor, periodicitatea clipurilor va fi impusă de strategia de comunicare şi promovare gândită în vederea atingerii obiectivelor Transavia. Strategia a inclus procesul de rebranding şi o campanie integrată corespunzătoare - PR, BTL şi ATL, valoarea întregului proiect depăşind 2 milioane de euro", a declarat, pentru Adevărul, preşedintele Transavia, Ioan Popa.
Gama Zuzu a necesitat alte investiţii de aproximativ 4,5 milioane de euro în instalaţia Tetra Top şi în flotă, depozite, dar şi în utilaje agricole şi amenajarea fermei proprii din Vaidei-Hunedoara, de unde colectează zilnic peste 8.500 litri de lapte. Pentru anul viitor, compania şi-a propus să lanseze alte sortimente sub mărcile Zuzu şi Albalact. Însă pentru satisfacerea cererii, Albalact va deschide anul viitor o nouă fabrică. "Lucrăm intens la noua fabrica Albalact, care va funcţiona începând din prima parte a anului viitor. Nu doar această investiţie de peste 7 milioane de euro ne va ajuta să ne dezvoltăm, ci şi sumele repartizate pentru logistică şi marketing", spune Ciurtin. Albalact a înregistrat în 2005 o cifră de afaceri de peste 16,5 milioane de euro, cu 38% mai mult decât în 2004, când s-a cifrat la valoarea de peste 11 milioane de euro.