Formularele pentru şomaj tehnic: descarcă cererea şi declaraţia pe proprie răspundere pentru firme şi PFA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cererea de şomaj tehnic, declaraţia pe proprie răspundere şi modelul listei angajaţilor pentru firme, PFA şi întreprinderi individuale au fost publicare marţi noaptea în Monitorul Oficial, modele pe care vi le prezentăm pentru a putea fi descărcate.

Ministerul Muncii a publicat în Monitorul Oficial, marţi seara, 4 ordine de ministru prin care se stabilesc formularele necesare firmelor, persoanelor fizice autorizate (PFA), cluburilor sportive şi altor beneficiari ai şomajului tehnic plătit de stat pe perioada stării de urgenţă, ca urmare a pandemiei de coronavirus COVID-19, conform OUG 32/2020.

Formularele sunt disponibile pe site-urile ANPIS şi ANOFM

Formularele necesare la şomajul tehnic pentru PFA, întreprinderi individuale, profesii liberale, cooperaţie şi alte alţi beneficiari din zona aceasta, precum şi pentru cluburi de sport pot fi descărcate de pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) - PLĂŢI COVID-19.

Formulare necesare firmelor pentru şomajul tehnic al angajaţilor pot fi descărcate de pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Ce transmitem la Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială

Pentru persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II) şi familiale (IF),profesii liberale (PF)

descarcă cereredescarcă declaraţie pe propria răspundere

Fisierul complet va contine: cererea semnata + copie CI +declaratia pe propria raspundere semnata + extras de cont al PFA,II,IF,PF, dupa caz

Pentru persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe

descarcă cereredescarcă declaraţie pe propria răspundere

Fişierul complet va conţine: cererea semnata+copie CI +declaratia pe propria raspundere semnata + extras de cont al persoanei + copie după un contract de drepturi de autori şi drepturi conexe din ultimele 3 luni anterior declanşării stării de urgenţă

Pentru personalul încadrat în muncă la un angajator prin altă modalitate prevăzută de lege

descarcă cereredescarcă declaraţie pe propria răspundere

Fişierul complet va contine: cererea semnata+copie CI +declaratia pe propria raspundere semnata + extras de cont al persoanei

Pentru persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza contractelor de activitate sportivă vor depune structurile sportive

descarcă cereredescarcă declaraţie pe propria răspunderedescarcă listă persoane

Fişierul complet va contine: cererea semnata +declaratia pe propria raspundere semnata+lista sportivilor+ copie CI a administratorului structurii sportive.

Pentru persoanele care au încheiate convenţii individuale de munca în baza Legii nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei

descarcă cereredescarcă declaraţie pe propria răspundere

Fişierul complet va conţine: cererea semnată+ copie CI + declaraţia pe propria răspundere semnată + extras de cont al persoanei

Ce transmitem la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă

cererea pentru acordarea şomajului tehnic completata si transmisa de angajator

- declaraţia pe propria răspundere completata si transmisa de angajator

- lista persoanelor cărora li s-a suspendat contractul individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii

   

Cererile, declaraţiile pe proprie răspundere, respectiv listele pot fi folosite începând de miercuri, 1 aprilie 2020.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a anunţat că, începând de miercuri, 1 aprilie, pot fi depuse cererile şi declaraţiile pe propria răspundere în vederea obţinerii sprijinului oferit de Guvern, pe perioada stării de urgenţă, sub forma şomajului tehnic.

Demnitarul a dat asigurări că toate agenţiile judeţene sunt pregătite să preia şi să proceseze rapid aceste solicitări şi că se vor face eforturi în vederea achitării sumelor solicitate de angajatori într-un termen mai scurt de 15 zile, iar în cazul PFA, contracte de drepturi de autor, sportivi etc.  se va încerca ca plăţile să se facă în mai puţin de 10 zile.

Cum se transmit documentele

Astfel, angajatorii vor transmite online Agenţiilor Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), fiecare în judeţul în care are sediul social, documentele necesare pentru obţinerea fondurilor de la stat în vederea acoperirii salariilor/veniturilor angajaţilor lor care se află în şomaj tehnic. Fiecare AJOFM are o adresă de email dedicată pentru preluarea documentelor: numelejudet@anofm.gov.ro (ex: braila@anofm.gov.ro).  Lista adreselor de mail unde se trimit documentele

Menţionăm că aceste fonduri pot fi solicitate pentru angajaţii cu contracte individuale de muncă înregistrate în REVISAL şi care au fost suspendate conform Codului Muncii – Legea nr. 53/2003, în baza art. 52 lit. c), până la încetarea stării de urgenţă provocată de COVID 19.

Documentele necesare, care se depun şi se procesează online:

-cerere;

-declaratie pe proprie răspundere;

-lista cu angajaţii care intră în şomaj tehnic.

Plata fondurilor necesare către angajatori se va face în termen de maxim 15 zile, iar plata angajatorilor către salariaţii aflaţi în somaj tehnic se va efectua în 3 zile.

Precizăm că angajatul în şomaj tehnic va primi 75% din din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut, şi în perioada de şomaj tehnic îi vor fi achitate  CAS, CASS şi impozitele aferente.

Angajatorii sau angajaţii care doresc să obţină informaţii suplimentare cu privire la acordarea şomajului tehnic, pot apela: 021/4444-000, număr cu tarif normal.

Tot de miercuri, 1 aprilie 2020, se pot transmite către Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) documentele necesare pentru obţinerea fondurilor/sprijinului financiar de la stat pentru acoperirea veniturilor următoarelor categorii afectate de criza COVID 19:

1. - PFA – uri;

    - Întreprinderi individuale;

    - Întreprinderi de familie;

    - Profesii liberale.

2. Sportivii, respectiv cei cu contracte de activitate sportivă, antrenorii, arbitrii etc.

3. Persoanele fizice cu drepturi de autor şi drepturi conexe (ex. scriitori, compozitori, fotografi, artişti plastici)

Condiţia de bază pe care aceste categorii de persoane trebuie să o îndeplinească pentru a beneficia de sprijinul financiar de la stat este întreruperea activităţii ca urmare a stării de urgenţă determinată de COVID 19.

Documentele care trebuie depuse:

- Cerere;

- Declaraţie pe proprie răspundere;

- Alte acte ce pot ajuta în soluţionarea solicitării (ex: extras de cont bancar).

Persoanele care doresc să obţină informaţii suplimentare privind obţinerea sprijinului acordat de stat prin ANPIS, pot apela următoarele numere de telefon: 0786.59.46.87; 0786.56.09.30; 0786.56.09.22; 0786.16.95.92; 0786.39.39.86.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite