Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări se aşteaptă să aibă la dispoziţie 1 miliard de euro, până la finalul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harta ţărilor care fac parte din Iniţiativa celor Trei Mări
Harta ţărilor care fac parte din Iniţiativa celor Trei Mări

Până la finalul acestui an, Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări, fondat de BGK şi EximBank din România, ar trebui să aibă la dispoziţie 1 miliard de euro, a declarat Beata Daszynska-Muzyczka, preşedintele Băncii Poloneze de Dezvoltare BGK şi al Consiliului de supraveghere al fondului, pentru agenţia de presă poloneză PAP.

„Luni am raportat că Consiliul de administraţie al BGK, în calitate de principal fondator şi creator al Fondului de investiţii pentru iniţiativa Three Seas, a decis să îşi mărească contribuţia cu 250 de milioane de euro la 750 de milioane de euro. Sper că până la sfârşitul anului Fondul va avea deja la dispoziţie aproximativ 1 miliard de euro”, a declarat pentru PAP preşedintele băncii.

Ea a adăugat că dimensiunea maximă planificată a fondului este cuprinsă între 3 şi 5 miliarde de euro.

Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) este iniţiatorul, fondatorul şi principalul investitor al Fondului de investiţii pentru Iniţiativa Three Seas, care strânge fonduri pentru investiţii de la instituţiile de dezvoltare ale fiecărei ţări, de la instituţiile financiare internaţionale precum BEI, BERD sau Banca Mondială, şi de la investitori privaţi, cum ar fi fondurile de pensii care caută investiţii pe termen lung.

Preşedintele a reamintit că EximBank, banca română de dezvoltare, a fost prima care s-a alăturat iniţiativei BGK Three Seas Fund.

„Banca română a fost prima care a fost pregătită să semneze actul de înfiinţare anul trecut. Astfel, Fondul a devenit realitate şi a început să funcţioneze ca o întreprindere comercială şi bazată pe piaţă”, a spus preşedintele.

„În acest moment aş dori să-mi exprim recunoştinţa faţă de EximBank, colegilor noştri din România. Fără curajul şi viziunea lor despre importanţa Fondului Trei Mări pentru construirea economiei regiunii, Fondul pur şi simplu nu ar exista”, a adăugat ea.

Fondul este un instrument financiar internaţional care funcţionează pe principiile pieţei, adică este destinat să genereze profit. Până în prezent, fondului i s-au alăturat instituţii din Polonia, România, Estonia şi Letonia.

În timpul summitului de luni al Iniţiativei celor Trei Mări, care a avut loc la Tallinn, Croaţia şi Slovenia au făcut declaraţii oficiale de aderare la fond. Ungaria, Bulgaria şi Lituania sunt, de asemenea, în curs de aderare. Republica Cehă şi Slovacia şi-au exprimat, de asemenea, dorinţa de a deveni membri ai Fondului.

„Credem cu tărie în această iniţiativă şi în necesitatea dezvoltării infrastructurii de-a lungul secţiunii de la Tallinn la Sofia. Este o mare satisfacţie pentru noi faptul că acest proiect care părea complet nerealist al fondului de investiţii a devenit o adevărată piatră de temelie a Iniţiativei celor Trei Mări. A adus la viaţă Iniţiativa Three Seas - deoarece acolo unde există bani şi decizii solide, întreprinderile câştigă un impuls puternic”, a subliniat preşedintele BGK.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite