FMI avertizează: Măsurile fiscale adoptate de Guvern nu vor aduce suficienți bani la buget

0
Publicat:

Pachetul de măsuri fiscale pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea nu va aduce suficienți bani la buget, România având probleme inclusiv în ceea ce privește deficitul forței de muncă, ceea ce înseamnă și mai puțini contribuabili la fondul de pensii.

Reprezentanții FMI vor măsuri mai dure FOTO FMI
Reprezentanții FMI vor măsuri mai dure FOTO FMI

Potrivit Digi24, reprezentanții FMI au ridicat probleme precum: „gaura” din buget, prea mare; reducerea cheltuielilor la stat, insuficientă; veniturile bugetare, prea mici în raport cu PIB-ul. De asemenea, piața muncii trebuie stimulată, fiind prea puțini angajați plătitori de taxe.

Marcel Boloș afirma, după întâlnirea cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, că a fost recomandă îmbunătățirea colectării taxelor.

Trebuie să fim atenți la eficiența cheltuielilor bugetare, adică să reducem cheltuielile bugetare, că unele măsuri din pachetul fiscal promovat de Guvern erau așteptate de mulți ani când vorbim de exceptarea plății unor impozite și taxe”, a afirmat Dan Vîlceanu, deputat PSD și fost ministru al Finanțelor.  

Și Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, critică modul cum a acționat Guvernul. „Ce ne spune FMI e că ei nu cred că partea de reduceri de cheltuieli se va înfăptui sau partea aceea de eficientizare nu va duce la reduceri de cheltuieli și atunci se uită mai degrabă la partea de creștere de taxe ca o soluție pentru a rezolva problema deficitului”.

Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește miercuri dimineață cu o delegație a Fondului Monetar Internațional. 

În așteptarea soluției CCR

Pachetul de măsuri fiscal-bugetare se află în prezent la CCR, urmând ca sesizarea Opoziției să fie pe 18 octombrie. Inițial, premierul ar fi vrut devansarea termenului, însă s-a răzgândit ulterior, fiind de părere că mai bine e păstrat acest termen, pentru a nu urma apoi amânări. 

De exemplu, în ceea ce privește interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat, Curtea Constituțională se află deja la a treia amânare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite