Fitch și-a redus prognoza de creștere a PIB-ului global pentru 2022 cu 0,5 p.p.

0
Publicat:

Agenția de rating Fitch și-a redus prognoza pentru creșterea PIB-ului global în acest an cu 0,5 puncte procentuale, la 2,4%.

Agenția de rating Fitch este mai pesimistă. Foto: Shutterstock
Agenția de rating Fitch este mai pesimistă. Foto: Shutterstock

Ne așteptăm ca PIB-ul global să crească cu 2,4% în 2022 (ajustat în scădere cu 0,5 p.p.) și doar cu 1,7% în 2023 (scădere cu 1 p.p.)”, - a arătat aceasta într-un mesaj publicat miercuri pe site-ul agenției.

În viziunea Fitch, criza europeană a gazelor, inflația ridicată și o creștere abruptă a dobânzilor, urmare a înăspririi politicilor monetare globale au un impact major asupra economiei globale.

În același timp, experții agenției consideră că economiile zonei euro și ale Regatului Unit vor intra în recesiune la sfârșitul anului 2022, iar în SUA se așteaptă o recesiune moderată la jumătatea anului 2023.

Analiștii Fitch au remarcat, de asemenea, că redresarea economică a Chinei este împiedicată de restricțiile din cauza pandemiei de coronavirus și de o scădere prelungită a pieței imobiliare. Creșterea PIB-ului țării este de așteptat să încetinească la 2,8% în acest an și să crească la 4,5% anul viitor, potrivit experților agenției de rating. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite