Fiscalitatea în programul de guvernare: Coaliţia promite că nu va majora sau introduce noi impozite şi taxe. Impozitarea muncii va fi reformată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliţia PNL – USR – PLUS – UDMR promite în programul de guvernare că nu va majora sau introduce noi impozite şi taxe, ci va îmbunătăţi colectarea veniturilor, însă are în vedere „implementarea unui sistem fiscal mai corect” şi „elimininarea distorsiunilor ce permit minimizarea poverii fiscale”. Impozitarea muncii va fi reformată, urmând să fie reduse contribuţiile şi impozitele pe salariul minim, cu un program-pilot ce va demara în 2022.

„România are una dintre cele mai reduse ponderi ale veniturilor fiscale în PIB din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, coaliţia nu va majora sau introduce noi impozite şi taxe. În etapa actuală, principalul efort va fi făcut pentru îmbunătăţirea colectării veniturilor”, arată programul de guvernare al Guvernului Cîţu.

Veniturile vor fi crescute prin:

i) eliminarea distorsiunilor şi lacunelor ce permit minimizarea poverii fiscale, asigurându-se corectitudinea şi echitatea în sistem;

ii) simplificarea regulilor şi debirocratizare, pentru a facilita conformarea voluntară şi administrarea fiscală,

iii) implementarea unui sistem fiscal mai corect, mai eficient, mai simplu şi mai transparent, ce va sprijini activităţile economice.

Guvernul îşi propune să elaboreze un studiu de impact în 2021 privind posibile facilităţi fiscale în vederea reformării impozitării muncii, inclusiv reducerea contribuţiilor şi impozitelor pe echivalentul salariului minim şi, începând cu anul 2022, pilotarea pentru doi ani pe un sector al economiei cel mai bine plasat în urma studiului de impact.

„Decizia privind prelungirea şi/sau generalizarea măsurii se va lua în funcţie de rezultatele înregistrate în urma pilotării la doi ani de la intrarea în vigoare în condiţiile unui deficit sub 3% sau doi ani de creştere economică peste potenţial”, arată programul de guvernare.

Guvernul promite menţinerea capitalizării adecvate a băncilor de stat concomitent cu listarea lor la Bursa de Valori Bucureşti, pentru îmbunătăţirea transparenţei şi guvernanţei corporative.

Citeşte şi:

DOCUMENT Programul de guvernare al Guvernului Cîţu

Guvernul Cîţu nu dă un termen clar pentru aderarea la zona euro

Guvernul Cîţu va apela la parteneriatul public-privat pentru investiţiile în infrastructură

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite