Finanţele au împrumutat încă 105 milioane de lei de la bănci, suplimentar faţă de cele 710 milioane lei obţinute joi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Ministerul Finanţelor a atras, vineri, 105 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţiile de joi, când a împrumutat 710 milioane de lei, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Astfel, MF a împrumutat 30 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de joi, când a împrumutat 200 de milioane de lei, la o dobândă de 5,62% pe an, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark, cu maturitatea reziduală la 172 de luni.

Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 30 de milioane de lei, ofertele transmise de bănci având aceeaşi valoare.

De asemenea, Ministerul Finanţelor a mai atras 75 de milioane de lei suplimentar la licitaţia de joi când a împrumutat 510 de milioane de lei, la o dobândă de 5,30% pe an, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark, cu maturitatea reziduală la 91 de luni.

Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 75 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în valoare de 170 milioane de lei.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2022, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 300 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 4,1 miliarde de lei prin zece emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 615 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 5,015 miliarde de lei, este cu 1,595 miliarde lei peste cea de 3,42 miliarde lei programată în luna decembrie 2021, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite