Exxon Mobil cere o derogare de la sancţiunile SUA împotriva Rusiei pentru a relua o colaborare cu Rosneft

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rex Tillerson, fostul director general al Exxon Mobil
Rex Tillerson, fostul director general al Exxon Mobil

Exxon Mobil a solicitat Departamentului Trezoreriei SUA o derogare de la sancţiunile americane împotriva Rusiei, pentru a relua o colaborare cu grupul rus Rosneft în regiunea arctică, potrivit unor persoane apropiate situaţiei, citate de Wall Street Journal.

Grupul american încearcă de mai mult timp să obţină permisiunea de a efectua activităţi de forare în colaborare cu Rosneft şi a reluat aceste eforturi în martie, la scurt timp după ce fostul director general al Exxon, Rex Tillerson, a devenit secretar de Stat, la 1 februarie, a spus una dintre surse.

Exxon a cerut iniţial o derogare pentru a dobândi acces la activităţile de forare din Marea Neagră în iulie 2015, dar cererea sa nu a fost aprobată.

Noua solicitare va fi analizată cu atenţie de către membrii Congresului, care vor să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei în urma suspiciunilor de atacuri cibernetice ale acesteia în timpul campaniei electorale prezidenţiale de anul trecut.

Congresul a mai lansat o investigaţie pentru a afla dacă au existat legături între Donald Trump şi guvernul rus în timpul campaniei prezidenţiale şi tranziţia politică.

În timp ce era CEO al Exxon, Tillerson a avut o relaţie de lucru apropiată cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu Rosneft, companie de importanţă majoră pentru economia rusă dependentă de petrol.

Departamentul de Stat se află între agenţiile guvernamentale americane care au un cuvânt de spus în analiza cererii de derogare a Exxon adresată la Biroul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Tillerson s-a recuzat de la orice problemă legată de Exxon, pentru o perioadă de doi ani, şi că acesta nu se va implica în nicio decizie a vreunei agenţii guvernamentale referitoare la companie.

Înainte de a deveni secretar de stat, Tillerson a spus că Exxon se opune sancţiunilor atunci când nu sunt aplicate în mod uniform. El a spus în timpul audierilor pentru confirmarea sa în funcţie că nici el şi nici Exxon nu au făcut lobby împotriva sancţiunilor americane  impuse Rusiei.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei a refuzat să comenteze.

Exxon a anunţat că nu va comenta discuţiile de la nivel guvernamental referitoare la sancţiuni.

Sancţiunile care afectează Rosneft interzic companiilor americane să încheie acorduri  în regiunea arctică, în Siberia şi Marea Neagră, care ar implica folosirea în comun a tehnologiilor de forare.

Restricţiile, instituite după anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014, interzic şi afacerile cu directorul general al Rosneft, Igor Secin, considerându-se că acesta a dovedit o loialitate totală faţă de Vladimir Putin.

În urma sancţiunilor, un acord major de explorare semnat în 2012 de Exxon, sub conducerea lui Tillerson, cu Rosneft, a fost blocat. Acordul conferea Exxon acces la explorarea regiunii arctice ruseşti, dreptul de a folosi noi tehnologii de forare în Siberia şi şansa de a face explorări la mare adâncime în apele ruseşti ale Mării Negre.

Putin a declarat că Exxon şi Rosneft ar putea investi până la 500 de miliarde de dolari în timpul parteneriatului. În 2013, liderul rus i-a conferit lui Tillerson Ordinul Prieteniei, pentru rolul avut în dezvoltarea parteneriatului.

Exxon a anunţat că este expusă la pierderi de până la 1 miliard de dolari înainte de taxe.

Grupul a obţinut în 2014 o derogare şi a putut lucra la un puţ de forare în Arctica rusească. Exxon a explicat atunci că nu ar fi sigur ca activităţile să fie întrerupte înainte de a fi finalizate, conform unor persoane apropiate situaţiei. Activităţile au fost finalizate în octombrie, iar personalul a fost retras.

De asemenea, Exxon a dezvăluit că în 2015 şi 2016 a obţinut licenţă din partea Departamentului Trezoreriei pentru a efectua activităţi administrative limitate în parteneriatul cu Rosneft, ceea ce îi va permite să acţioneze rapid dacă va obţine aprobare pentru foraje.

În privinţa activităţilor din Marea Neagră, Exxon susţine că dacă nu acţionează drepturile de explorare în regiune vor expira. De asemenea, compania explică că alte ocmpanii concurente cu sunt restricţionate.

Este neobişnuit ca o companie să ceară o derogare bazată doar pe perspectivele de afaceri, potrivit unor foşti oficiali americani. Companiile americane solicită deseori derogări de la sancţiuni din motive umanitare, comerciale sau operaţionale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite