Externalizarea serviciilor de transport ale companiilor poate reduce costurile de operare cu până la 30%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele fie apelează la societăţi specializate, fie îşi înfiinţează propria divizie

Optimizarea costurilor unei companii înseamnă de multe externalizare de servicii.În ultima vreme tot mai multe firme, în special cele de retail, au decis să separe activitatea de transport de cea de bază. Această decizie managerială este de bun augur, întrucât costurile operaţionale sunt diminuate în mod semnificativ.
Deşi numărul celor care aleg să apeleze la firmele specializate în prestarea acestor servicii este din ce în ce mai mare, totuşi România se află încă la un nivel destul de scăzut faţă de ţările Uniunii Europene. "La noi numărul companiilor care îşi asigură pe cont propriu transportul produselor este încă foarte mare, comparativ cu ceea ce se întâmplă în ţările din Occident", a declarat pentru Adevărul, Sorin Sofian, director general al diviziei de logistică TCE , din cadrul grupului RTC.
Volumele mari optimizează costurile
Companiile care decid să-şi externalizeze aceste servicii au la dispoziţie două modalităţi: fie apelează la serviciile unei fime specializate, deja prezentă pe piaţă, fie îşi înfiinţează propria divizie de logistică, în acest caz având şi avantajul preluării unor potenţiali clienţi. Oricum ar fi, specialiştii din piaţă susţin că externalizarea reprezintă o mişcare eficientă. "Este foarte important ca în acest tip de business să ai asigurată o optimizare a costurilor, iar ea nu poate interveni decât în momentul în care ai nişte volume semnificative de transportat, atât la dus, cât şi la întors, pentru că altfel rişti să devii ineficient", spune Sofian. Una dintre companiile româneşti care au ales să-şi externalizeze aceste servicii prin înfiinţarea unei firme separate, 8TIM SA, este Altex. Această decizie a determinat o reducere a costurilor de transport cu aproximativ 30%, dar şi câştigarea unui portofoliu important de clienţi. În plus, cifra de afaceri estimată de 8ITIM SA pentru finele anului în curs este de 5,5 milioane euro. "Iniţial Altex a achiziţionat vehicule comerciale pentru transport în interes propriu. Din nevoia de a eficientiza activitatea departamentului de transport înfiinţat, compania a început să presteze şi pentru alţi parteneri servicii de transport internaţional", spune Cornelia Gheghesan, managing director, în cadrul SC 8tim SA.
9,5 milioane euro pentru o firmă specializată
Externalizarea serviciilor de transport a fost făcută în 2001, personalul fiind transferat în proporţie de 100% din structura Altex. De la momentul externalizării până în prezent parcul de vehicule a crescut de cinci ori, valoarea investiţiei totale ridicându-se la 9,5 milioane euro. În prezent, la nivel naţional compania îşi concentrează activitatea pe oferirea de servicii în interiorul grupului Altex, însă strategia prevede ca de anul viitor ponderea către terţi să crească. În ceea ce priveşte transportul internaţional, serviciile prestate pentru Altex reprezintă sub 10% din cifra de afaceri. "Printre cei mai importanţi clienţi ai 8TIM se numără grupul Electrolux, Arctic, Panasonic, Indesit, Candy, Tenaris, Saint gobain etc", precizează Cornelia Gheghesan. Pe fondul dezvoltării portofoliul de clienţi pentru distribuţie la nivel naţional, dar şi a creşterii fluxului de transport prin liberalizarea transportului la nivel comunitar, compania estimează pentru 2007 o creştere a cifrei de afaceri cu 10-20%.
Metro lucrează cu Metro Group Logistics
şi Metro Cash&Carry şi-a externalizat în acest an serviciile de transport marfă. "Am decis să transferăm parţial această activitate către MGL-Metro Group Logistics, o companie a Metro Group", a declarat Delia Nica, director de comunicare în cadrul Metro Cash& Carry România. O decizie diferită au luat însă managerii de la Domo. Începând cu data de 1 februarie 2006, Domo retail şi-a externalizat serviciile de logistică către compania olandeză KLG Europe -Kuijken Logistics Group. "Domo este singurul retailer specializat pe piaţa românească, care externalizând în totalitate activităţile logistice, a decis să se concentreze pe activitatea de bază a afacerii", spun reprezentanţii companiei. (Irina Bolboacă)

Companiile străine îşi externalizează activităţile în România
Potrivit unui studiu elaborat de CB Richard Ellis (CBRE), un număr din ce în ce mai mare de companii multinaţionale optează pentru externalizarea activităţilor în România, datorită forţei de muncă ieftină şi calificată, care permite firmelor reducerea costurilor pentru a rezista competiţiei.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite