Exporturile României în Japonia s-au apreciat cu 62%. Cum s-a desfăşurat parteneriatul dintre cele două state timp de peste cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook CCIR
Foto: Facebook CCIR

Exporturile României în Japonia au crescut cu 62% în noiembrie 2020 faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, graţie Acordului de Parteneriat Economic Uniunea Europeană - Japonia (EPA), ce a intrat în vigoare la 1 februarie 2019, a afirmat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.

Potrivit unui comunicat al CCIR, liderul CCIR a avut, în data de 4 martie, o întrevedere cu Keisuke Mizuno, prilejuită de încheierea mandatului oficialului nipon ca director general al Japan External Trade Organization (JETRO) România. În cadrul aceleiaşi întâlniri, a fost prezentat şi noul director general al JETRO România, Shigeyo Nishizawa.

Astfel, Mihai Daraban a declarat: ”Japonia este un partner economic esenţial pentru România, fiind una dintre puţinele state G20 care nu este membră a Uniunii Europene cu care am reuşit să avem o balanţă comercială excedentară. Astfel, ca urmare a intrării în vigoare, de la 1 februarie 2019, a Acordului de Parteneriat Economic Uniunea Europeană – Japonia (EPA), exporturile României au crescut cu 62% la nivelul lunii noiembrie 2020, raportat la perioada similară din 2019. Un exemplu elocvent, în sensul relaţiilor economice foarte bune dintre cele două state, îl reprezintă recenta înfiinţare a unei sucursale japoneze pentru operatiuni de logistică în Portul Constanţa, precum şi faptul că  terminalul de containere din acelaşi port a fost construit pe baza finanţării primite de la Banca Japoniei”.

Conform sursei citate, Keisuke Mizuno a apreciat parteneriatul cu CCIR, desfăşurat timp de peste cinci ani, subliniind profesionalismul, seriozitatea şi implicarea instituţiei în promovarea intereselor mediului de afaceri din România.

Totodată, noul director general JETRO România, Shigeyo Nishizawa a asigurat partea română că va acţiona intens pentru o dezvoltare continuă a relaţiilor comerciale dintre cele două state, valorificând poziţia CCIR de reprezentant de vârf al comunităţii de business din ţara noastră.

Sursa citată menţionează că, CCIR şi JETRO România au dezvoltat, în ultimii cinci ani, o relaţie interinstituţională foarte activa, concretizată printr-o serie de evenimente comune, precum: ediţiile din 2017 şi 2020 a „Parts & Components Procurement Exhibition”, misiunile economice japoneze în România din 2018 şi misiunea economică organizată de CCIR la Tokyo şi Osaka, în noiembrie 2019.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite