Euro ajunge la un nou nivel record, pentru a doua zi la rând. BNR anunţă un curs de schimb de 4,8448 lei/euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
curs dolar euro leu franc elvetian

Leul românesc a continuat să se deprecieze în faţa euro. Moneda europeană a atins un nou nivel record, pentru a doua zi la rând. Banca Naţională a României a anunţat marţi un curs de schimb record de 4,8448 lei/euro.

BNR a anunţat un curs de referinţă istoric de 4,8448 lei/euro, în creştere cu 0,43% faţă de nivelul atins luni. Este pentru prima dată când euro sparge pragul de 4,84 lei, la cursul BNR.

Luni, Banca Naţională a anunţat un curs de referinţă istoric de 4,8242 lei/euro, în creştere cu 0,14% faţă de nivelul atins vineri, de 4,8174 lei/euro, depăşind pentru prima oară pragul de 4,82 lei/euro.

Purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu declara luni că suntem într-o situaţie economică şi istorică cu totul diferită faţă de zilele trecute. „Această subliniere a unui record istoric nu face bine. Suntem într-o cu totul altă paradigmă economică. Repetarea la nesfârşit a unui nou record nu face decât să consemneze o faptă care nu mai are relevanţa altor dăţi, când recordul conta”, a spus el.

Deprecierea leului ar putea avea legătură cu epidemia de coronavirus. Specialiştii estimau că, pe plan local, trebuie să ţinem cont de faptul că, în perioade de turbulenţe, investitorii se retrag din pieţele emergente şi se refugiază în active stabile, cum ar fi plasamentele în aur sau în obligaţiuni. În aceste condiţii, putem asista, în perioada următoare, la o depreciere a leului în faţa euro şi la scăderi de cotaţii pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Magnitudinea acestora va depinde în mare măsură de gradul de panică la care se va ajunge, arăta Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România, într-o opinie despre efectele pandemiei de COVID-19 asupra pieţelor financiare..

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite