Erdogan pare să renunțe la controlul asupra Băncii Centrale. Ce propuneri are noul ministru de Finanțe

0
Publicat:

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a părut miercuri să accepte o schimbare crucială în ceea ce privește viitorul politicii monetare a țării sale afectate de inflație, scrie CNBC.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan cu mâna dreaptă ridicată în semn de salut
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan FOTO Getty Images

Erdogan a spus că va adera la perspectivele noului său ministru de Finanțe cu privire la ratele dobânzilor din Turcia, ceea ce înseamnă o revenire la ortodoxia economică după ani de control puternic de stat asupra băncii centrale și a refuzat să majoreze ratele dobânzilor în ciuda creșterii inflației.

Noul ministru de Finanțe Mehmet Simsek, care a fost viceprim-ministru și ministru de Finanțe între 2009 și 2018, este larg respectat de investitori. Economiștii și analiștii îl văd pe Simsek ca pe cineva care poate schimba valul în criza costului vieții din Turcia, care a dus la pierderea lirei turcești.

Unii dintre prietenii noștri nu ar trebui să se înșele, cum ar fi (întrebând) „Președintele nostru intenționează o schimbare serioasă a politicilor privind ratele dobânzilor?”, a declarat Erdogan presei, potrivit Reuters a presei turce. Președintele se referea la opoziția sa față de majorarea dobânzilor, despre care a spus că nu a fost schimbată.

Dar gândindu-ne la ministrul nostru de trezorerie și finanțe”, a adăugat Erdogan, „am acceptat că va lua măsuri rapid, confortabil cu banca centrală”.

Erdogan s-a declarat de mult un oponent ferm al ratelor dobânzilor, refuzând să le majoreze chiar dacă inflația la sfârșitul anului 2022 a depășit 85%, insistând că orice creștere ar dăuna economiei. Economiștii și criticii spun că politicile sale au continuat să rănească lira și să împingă inflația în sus, provocând o criză valutară.

Inflație record și lira turcească la cel mai mic nivel

Lira turcească se tranzacționa aproape de un minim record de 23,58 față de dolar la ora 16:00. ora locală miercuri.

Inflația în țara de 85 de milioane a crescut cu 46,62% în luna mai a anului trecut, aceeași lună în care Erdogan a fost reales președinte pentru a intra în al treilea deceniu la putere. Unii economiști au prezis o prăbușire a lirei dacă Erdogan și-a continuat calea actuală a politicii monetare neortodoxe, care a trimis mulți investitori străini să alerge spre dealuri în ultimii câțiva ani.

Numirea la începutul lunii iunie a lui Simsek a generat o oarecare încredere investitorilor.

Se pare că Erdogan i-a dat lui Simsek mandatul de a majora [ratele]. Este pozitiv”, a declarat Timothy Ash, strateg pentru piețele emergente la BlueBay Asset Management, miercuri pentru CNBC. „În mod clar, el spune că nu este de acord cu politica monetară ortodoxă, dar este dispus să-l sprijine pe Simsek pentru moment.”

De asemenea, Erdogan l-a numit pe Hafize Gaye Erkan ca noul guvernator al băncii centrale a Turciei. Erkan și Simsek împreună pot duce la schimbări fiscale și monetare serioase care ar trebui să fie inițial dureroase, a prezis Goldman Sachs într-o notă de cercetare.

Un „facător de politici pe deplin ortodox” ar lăsa cursul de schimb să se ajusteze singur și ar crește semnificativ ratele dobânzilor, a scris Clemens Grafe, economist la Goldman.

Din punctul nostru de vedere, acest lucru sugerează că un politician ortodox ar ridica ratele la 40%, nivelul actual al ratelor depozitelor”, a spus el, adăugând că odată ce inflația s-a stabilizat, ratele cheie ale dobânzilor ar putea fi reduse la aproximativ 25% până la sfârșitul anului. Rata actuală a dobânzii a Turciei este de 8,5%.

Mulți sunt încă sceptici, totuși, că Erdogan va renunța cu adevărat la controlul asupra acțiunilor băncii centrale. Doar în câteva luni din 2021, Erdogan a concediat patru oficiali de rang înalt al băncii centrale care nu și-au îmbrățișat gândirea economică, iar viitorul Erkan va fi al cincilea guvernator al băncii centrale a Turciei în doar patru ani.

Orcun Selcuk, profesor asistent de științe politice la Colegiul Luther, se așteaptă ca Erdogan să permită ortodoxiei economice să se stăpânească – cu o viziune specială asupra eventualelor alegeri locale.

Cred că Erdogan este dispus să se calmeze până la alegerile locale”, a spus Selcuk. „Își dorește cu adevărat să recupereze Istanbulul și Ankara, unde criza economică și costul mai ridicat al vieții se simt cel mai mult.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite