Elon Musk crede că recesiunea ar putea fi agravată dacă FED nu reduce dobânda cheie

0
Publicat:

Magnatul Elon Musk a opinat miercuri că recesiunea ar putea fi agravată dacă Rezerva Federală a SUA nu reduce dobânda cheie, a cărei creștere periodică face mai mult rău decât bine.

Elon Musk crede că recesiunea din SUA ar putea fi evitată. Foto arhiva Adevărul
Elon Musk crede că recesiunea din SUA ar putea fi evitată. Foto arhiva Adevărul

„Elon Musk crede că se apropie o recesiune și își face griji că încercările Rezervei Federale de a reduce inflația ar putea să o agraveze”, scrie CNBC.

Într-un tweet de miercuri , CEO-ul Tesla și proprietarul Twitter au cerut Fed „să reducă imediat ratele dobânzilor” sau riscă „să amplifice probabilitatea unei recesiuni severe”.

Declarațiile au venit într-un schimb de replici cu co-fondatorul Tesmanian, Vincent Yu, la care au participat și alții.

Mai târziu în discuție, fondatorul NorthmanTrader, Sven Henrich, observă că Fed „a rămas prea relaxată pentru prea mult timp, interpretând total greșit măsurile de combatere a inflației, și acum s-a înăsprit agresiv la cea mai mare construcție a datoriei, fără să țină seama de efectele de decalaj ale acestor creșteri ale ratelor, riscând să vor întârzie din nou să-și dea seama de răul făcut.”

Musk a răspuns: „Exact”.

Aceasta nu este prima dată când Musk avertizează despre un dezastru economic iminent.

Într-un schimb de replici similar din 24 octombrie, cel mai bogat om din lume a estimat că o recesiune globală ar putea dura „până în primăvara lui ’24”, deși a remarcat că poate „doar estima” acest lucru. Această predicție a venit pe fondul unei serii de avertismente economice din partea altor directori de afaceri, inclusiv CEO-ul Amazon Jeff Bezos, CEO-ul JPMorgan, Jamie Dimon, și CEO-ul Goldman Sachs, David Solomon.

Dobânda cheie a fost majorată deja de șase ori în acest an

Fed pare să intră în etapele târzii ale unei campanii de majorare a ratelor, care vizează combaterea inflației care se află încă aproape de cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani.

Banca centrală şi-a majorat dobânda de referinţă de şase ori în acest an, ducând rata dobânzii la împrumut overnight la un interval ţintă de 3,75%-4%, fiind aşteptat să o mai crească de câteva ori înainte de a se opri.

În ultimele zile, oficialii Fed au spus că se aşteaptă la creşteri mai mici decât cele patru majorări consecutive de 0,75 puncte procentuale, dintre care cea mai recentă a avut loc la începutul lunii noiembrie.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a confirmat miercuri posibilitatea că vor avea loc creşteri mai mici ale dobânzilor, chiar dacă progresele în lupta împotriva inflaţiei au fost în mare parte nesatisfăcătoare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite