Elcen ar putea ieşi din insolvenţă în acest an. Cum se va putea rezolva problema termoficării în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook Elcen
Foto: Facebook Elcen

Electrocentrale Bucureşti (Elcen) va ieşi din insolvenţă cu certitudine în acest an şi, dacă există voinţă din partea Primăriei Capitalei, va putea fuziona cu Termoenergetica, a declarat, marţi, Claudiu Creţu, administrator special al Elcen.

Acesta a participat la conferinţa de lansare a studiului “Hidrogenul – un nou capitol al tranziţiei energetice”, realizat de Asociaţia Energia Inteligentă (AEI). La plecare, jurnaliştii l-au întrebat pe reprezentantul Elcen care este situaţia privind banii pe care trebuie să-i primească de la Termoenergetica şi cum se va putea rezolva problema termoficării în Capitală.

„Termoenergetica are în acest moment în jur de 350 de milioane de lei datorie curentă ieşită din scadenţă faţă de Elcen. Obiectivul Elcen este de a încasa cât mai rapid aceste datorii scadente. Estimăm că, în perioada următoare, cu sprijinul Primăriei Capitalei, acest lucru se va întâmpla. Cunoaştem faptul că bugetul Capitalei a fost aprobat recent, mai târziu, ceea ce a contribuit la această situaţie", a spus Creţu, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă va cere insolvenţa Termoenergetica, acesta a arătat că analizează toate opţiunile legale, însă insolvenţa este ultima soluţie, pentru că Elcen nu ar avea nimic de câştigat în urma acestei mişcări.

„Obiectivul nostru este să încasăm în termen toate facturile, pentru a avea capitalul necesar pentru reparaţii şi investiţii. Dacă nu se plătesc aceşti bani, situaţia este mai complexă, pentru că nu vorbim doar de o relaţie financiară între cele două companii. Dorim o reorganizare prin integrare a celor două companii, aşa cum se doreşte de foarte mulţi ani şi cum ar fi normal. 

Din păcate, sistemul de termoficare, atât producţie - Elcen, cât şi transport şi distribuţie - Termoenergetica, neavând parte de finanţare, nu se poate moderniza şi rămânem în acea spirală a problemelor, a avariilor, a ineficienţei şi finalul va fi un faliment total sau un colaps. 

Este nevoie acum, în ceasul al doisprezecelea, de finanţare adecvată pentru acest sistem, pentru a deveni eficient şi pentru a absorbi fonduri europene", a precizat reprezentantul producătorului de energie termică.

Procesul de integrare ar putea dura şase luni, a adăugat Creţu.

„Atâta timp cât există coerenţă administrativă şi termene clare, dacă există voinţă şi finanţare din partea Primăriei Municipiului Bucureşti, până la sfârşitul anului am putea avea un sistem integrat în afara insolvenţei, care să poată absorbi fonduri europene pentru producţie, transport şi distribuţie", a susţinut administratorul special.

El a mai spus că primarul Nicuşor Dan a promis că Elcen va primi sumele restante.

„Înţelegem că vom intra în normalitate, odată cu aprobarea bugetului, odată cu redresarea Primăriei, care ştim bine cu toţii că a plecat de la minus, putem ieşi din insolvenţă. În cursul acestui an vom ieşi cu certitudine din insolvenţă, pentru că trebuie să ne pregătim pentru a absorbi fondurile europene şi pentru a moderniza centralele", a completat Creţu.Elcen se află în insolvenţă din anul 2016. 

În urmă cu puţin timp, după o întâlnire cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că a reafirmat intenţia Primăriei de a cumpăra producătorul de energie ELCEN.

„Am avut azi o întâlnire cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru a continua discuţiile despre îmbunătăţirea sistemului de termoficare al Bucureştiului. Am reafirmat intenţia Primăriei Capitalei de a cumpăra producătorul de energie ELCEN, pentru a avea un sistem de producţie şi distribuţie a energiei termice aflat sub controlul municipalităţii, deci mai eficient şi mai simplu de gestionat. Urmează, de comun acord cu Ministerul Energiei, paşi concreţi în vederea achiziţiei ELCEN”, a transmis edilul pe pagina sa de Facebook.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite