Egiptul a finalizat lucrările la fundația primei unități a centralei nucleare Ed-Dabaa

0
0

Egiptul a finalizat deja lucrările la fundația primei unități de putere a centralei nucleare Ed-Dabaa, care este construită cu participarea corporației de stat ruse Rosatom, a anunțat luni, la cea de-a 66-a sesiune anuală a Conferinței Generale a AIEA, ministrul energiei electrice și surselor regenerabile de energie al Republicii Arabe Egipt, Mohammed Shaker.

Harta Egiptului. Foto: Arhiva Adevărul
Harta Egiptului. Foto: Arhiva Adevărul

În iulie, am lansat un proiect ambițios după ce am primit permisiunea de a construi prima unitate atomo-electrică. Am finalizat deja lucrările la fundația construcției primei unități de putere. Și acum vom fi în liga acelor țări care au propria lor centrală nucleară”, a spus Shaker, subliniind că aceasta a fost o realizare importantă pentru țara sa.

Pe 29 iunie, Autoritatea egipteană de reglementare în domeniul nuclear și radiologic a emis o autorizație pentru construirea primei unități de putere a centralei nucleare. Pe 20 iulie a avut loc o ceremonie de turnare a betonului pe șantierul din Ed-Dabaa de pe coasta Mediteranei - astfel au fost lansate lucrările la placa de fundație a centralei atomo-electrice.

Centrala nucleară Ed-Dabaa este prima centrală nucleară din Egipt și este construită  în provincia Matruh de pe coasta Mediteranei, la aproximativ 300 km nord-vest de Cairo. Până în 2028, Federația Rusă va construi patru unități ale centralei cu reactoare VVER-1200 și va furniza combustibil nuclear pe întreg ciclul de viață al centralelor nucleare (60 de ani), precum și va oferi servicii de formare a personalului și va efectua întreținere și reparații timp de 10 ani de la punerea în funcțiune a fiecărei unități. Contractul prevede și construcția până în 2028 a primului modul al unui container de depozitare uscată pentru combustibil nuclear uzat. Egiptul se așteaptă ca centrala nucleară să atingă capacitatea maximă până în 2030. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite