Economia kazahă: “Tabloul lui Mendeleev”, în pragul unei rescrieri majore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nursultan Nazarbaev conduce Kazahstanul de un sfert de secol FOTO: AP Images
Nursultan Nazarbaev conduce Kazahstanul de un sfert de secol FOTO: AP Images

Economia Kazahstanului, cel mai mare producător de resurse din Asia Centrală, se află într-un moment de răscruce pe fondul prăbuşirii preţului petrolului. Nursultan Nazarbaev, preşedintele care conduce ţara de 25 de ani, a avertizat recent că ”o criză reală se apropie”. Ce opţiuni au kazahii?

”Kazahstanul are în subsol toate elementele din Tabloul lui Mendeleev” – este o frază pe care o aud des cei care vizitează statul din Asia Centrală, care a cunoscut o transformare radicală din 1991, anul în care şi-a câştigat independenţa. În realitate, în subsolului Kazahstanului, au fost descoperite 99 dintre cele 118 de elemente care compun Tabloul lui Mendeleev. Din acest total, 70 au fost explorate, iar 60 dintre ele sunt folosite în producţia internă. Ţara este al 20-lea mare producător de resurse naturale al lumii, contribuind cu 1,1% din producţia globală de rezerve primare. Totodată, se află în top 20 producători de petrol şi gaze naturale şi ocupă primul loc la producţia de uraniu.

Evident, pentrolul şi gazele naturale, resurse exploatate de compania naţională KazMunayGas – proprietarul Rompetrol – , sunt cele mai importante dintre acestea, scrie Adevărul Financiar.

Citiţi mai multe pe www.adevarulfinanciar.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite