Drăgăşani, oraşul de vânzare
0>> Presa internaţională vorbeşte despre mica localitate plină de hackeri, care vând pe internet principalele instituţii ale urbei. Am fost în "centrul mondial al hackerilor", la
>> Presa internaţională vorbeşte despre mica localitate plină de hackeri, care vând pe internet principalele instituţii ale urbei.
Am fost în "centrul mondial al hackerilor", la Drăgăşani, în judeţul Vâlcea. Aşa e prezentat, în presa internaţională, orăşelul ăsta de vreo vreo 22.000 de suflete, majoritatea bătrâni. Să vedem ce e fals şi ce e adevărat în toată povestea asta, care a făcut să "fiarbă" întreaga localitate, de câteva zile încoace, mai ales după zvonurile că spărgătorii de reţele informatice au scos la vânzare primăria, o şcoală şi catedrala.
Cel mai nou banc în Drăgăşani zice aşa: au cumpărat americanii tot oraşul, de-acum vom fi colonie, o să trăim mult mai bine. De la gară până în centru faci 10 minute, la pas leneş. Căruţele se intersectează pe străzi cu maşini de toate felurile, în timp ce blocurile cu pereţii scorojiţi "defilează" pe străzile înguste. Cenuşii la faţă şi la haine, oamenii se mai înseninează doar la subiectul ăsta, cu hackerii.
Vocea poporului
Fiecare ştie câte ceva. "Au fost mulţi cu vreo opt ani în urmă. Da' au plecat în străinătate, au mai rămas câţiva", zice un puştan. "Cică a fost unu', prin anii '90, care i-a învăţat şi pe alţii, de s-au înmulţit", cunoaşte povestea un bătrânel. "Ne e frică să spunem ce ştim. Au fost mascaţii prin oraş, i-au căutat pe unii", se grăbesc să părăsească discuţia câţiva elevi.
"Când vin banii, nu-i ridică hackerul, ci <> , care poate să fie oricine", auzim de la un slăbănog care se dă mare cunoscător în domeniu. "Drăgăşaniul e sperietoare mondială", râde altul. "Am auzit că s-a scos primăria la vânzare". "Ba chiar nişte vapoare, că urbea noastră e prezentată pe internet ca port la Marea Neagră". "Şi nişte avioane de luptă". "Ba şi catedrala", fug zvonurile în toate părţile.
Oraşul informaticienilor
Zarva de acum a pornit de la un articol publicat, zilele trecute, în ziarul britanic "The Sunday Times", unde se spune că românii din Drăgăşani au speriat site-ul de licitaţii virtuale eBay din SUA. Şmecherii ar fi ajuns plini de bani, şi-au cumpărat vile şi palate în străinătate. E susţinută şi ideea că totul a pornit de la reconversia profesională a şomerilor din acest orăşel. Datorită unui program susţinut de UE, de 200.000 de euro, localnicii au devenit mari şi tari în informatică, iar apoi au pornit atacul pe reţelele din toată lumea.
Telefon din America
Viceprimarul localităţii, Mihail Bolocan, ştie din presă despre toate aceste isprăvi. În rest, nimic concret. Am mers şi la Şcoala "Nicolae Bălcescu", unde s-a desfăşurat programul european la care fac referire ziariştii britanici. Directorul de aici, Adrian Codreanu, ne lămureşte că proiectul e, în realitate, în valoare de 87.000 de euro, a demarat cu patru ani în urmă, având până acum 58 de cursanţi, numai adulţi, dar nu şomeri, ci oameni care au vrut să se perfecţioneze în domeniul calculatoarelor.
La plecare, altă surpriză: şi şcoala a fost pe lista de vânzări on-line. Mai mult, gazdele au primit, cu un an în urmă, un telefon din America. "E adevărat că vindeţi?", s-a interesat străinul. Un singur lucru nu se ştie la Drăgăşani. Care-i preţul primăriei? O clădire nouă, din beton şi sticlă. Unii curioşi ne-au întrebat dacă nu cumva am aflat noi, de la Bucureşti.