Digitalizarea fabricilor româneşti: Cum pot produce mai mult cu aceleaşi resurse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
digitalizare

Două companii antreprenoriale româneşti - Dendrio, specializată în integrarea soluţiilor IT&C şi KFactory, start-up specializat în automatizarea practicilor tradiţionale de producţie şi industriale, îşi unesc forţele cu ProCredit Bank pentru a digitaliza fabricile din România.

Cele trei entităţi au lansat un „Calculator ROI de digitalizare”, prin intermediul căruia companiile ce deţin fabrici pot calcula câţi bani pot economisi prin digitalizare, iar ulterior au posibilitatea de a accesa un Credit de Investiţii în Digitalizare pentru IMM-uri oferit de ProCredit Bank pentru a se finanţa.

“În decursul anului trecut am primit de la clienţi multiple solicitări de finanţare a proiectelor de digitalizare. Prin acest parteneriat, dorim să le oferim acestora soluţii complete de digitalizare a fabricilor, inclusiv soluţii de finanţare a proiectelor prin ProCredit Bank. În acest sens, ne propunem să accelerăm procesul de decizie şi implementare în condiţiile în care bugetele de investiţii de tip CAPEX au fost diminuate de criza curentă,” a declarat Vlad Cazan, cofondator KFactory.

Soluţia KFactory Core vizează în mod deosebit fabricile deoarece le ajută la creşterea performanţei producţiei (OEE – Overall Equipment Effectiveness) cu până la 25%. Această soluţie poate fi implementată în câteva săptămâni şi poate fi integrată cu diferite tipuri de echipamente, noi şi vechi, de la diferiţi producători. Totodată analizează evenimentele surprinse într-o perioadă mai lungă, prin furnizarea de informaţii şi răspunsuri nu numai la ce s-a întâmplat ci de ce s-a întâmplat ceva. De asemenea, KFactory Core trimite periodic rapoarte şi analize tuturor managerilor operaţionali. Prin urmare, soluţia oferă până la 80% mai multă precizie asupra deciziilor operaţionale legate de producţie şi acordă cu până la 95% mai mult timp pentru alte activităţi din cadrul fabricii, echipelor de colectare şi procesare a datelor.

Bazat pe experienţa şi rezultatele obţinute cu clienţii actuali, o fabrică de nivel mediu care operează cel puţin 20 de utilaje în trei schimburi poate obţine o valoare adăugată de cel puţin 1 milion de lei ca beneficiu direct din creşterea performanţei şi a productivităţii cu aproximativ 10%. Prin implementarea şi utilizarea soluţiei KFactory companiile vor produce mai mult cu aceleaşi resurse. Orice companie îşi poate calcula rentabilitatea investiţiei în digitalizarea fabricii folosind „Calculatorul ROI de digitalizare”, disponibil la: https://www.dendrio.com/solutii-de-digitalizare-pentru-fabrici/.

În contextul pandemiei de COVID-19, multe bugete de investiţii, în special cele ale companiilor antreprenoriale locale, au fost reduse. Avantajul cheie al parteneriatului dintre Dendrio, KFactory şi ProCredit Bank îl reprezintă faptul că oferă companiilor oportunitatea de a începe procesul de digitalizare fără nicio investiţie iniţială şi fără a fi nevoie să prezinte garanţii băncii. Investiţia poate fi achitată în rate într-o perioadă de până la cinci ani. În acest fel, companiile implementează soluţiile şi apoi plătesc ratele folosind economiile lunare pe care le obţin în urma procesului de digitalizare. În plus, ProCredit Bank oferă o linie de credit flexibilă, disponibilă şi pentru investiţii suplimentare sau capital de lucru.

„Înţelegem cât de importante sunt investiţiile în soluţii de digitalizare. Susţinem deja de mult timp iniţiativele de dezvoltare ale IMM-urilor din România prin programe proprii de finanţare sau programe europene, fără să solicităm garanţii din partea clientului. Prin parteneriatul cu Dendrio şi Kfactory ne dorim să extindem sprijinul oferit producătorilor din România. Astfel, am creat Creditul de Investiţii în Digitalizare pentru IMM-uri, un produs ce răspunde nevoii de automatizare a producţiei,” a declarat Mariana Petkova – General Manager ProCredit Bank.

“În echipa Dendrio credem că tehnologia poate transforma radical, în bine, viaţa unei companii. Ne dorim să ajutăm toate companiile cu ADN antreprenorial şi care simt că tehnologia poate fi un factor cheie de succes, să accelereze procesul de digitalizare cât mai mult şi cât mai repede posibil. Tocmai de aceea, punem la dispoziţia clienţilor noştri un pachet unic de tehnologie, educaţie şi artizani digitali, alături de partenerii noştri de la KFactory şi ProCredit Bank,” a spus Cristian Herghelegiu, CEO Dendrio.

KFactory este primul startup Industry 4.0 finanţat din Romania, care inovează industria producătoare şi optimizează un proces de bază specific în toate sectoarele - managementul performanţei liniei de producţie - cea mai importantă problemă pentru directorii executivi din industria producătoare. KFactory integrează noile tehnologii, cum ar fi IIoT şi Machine Learning în procesul de fabricaţie, transformând un proces clasic într-unul nou, în care echipamentele industriale, comenzile, operatorii şi echipele de suport sunt actori într-un proces digital bine orchestrat, oferind în acelaşi timp un model accesibil de subscripţie lunară (SaaS). Platforma monitorizează şi învaţă felul în care echipamentele industriale, operatorii, comenzile şi echipele de suport se comportă şi interacţionează în timpul procesului de producţie, astfel încât managerii să poată avea vizibilitate totală asupra întregului proces şi să poată lua decizii rapide şi informate. KFactory are prezenţă teritorială atât în România cât şi internaţională, în Portugalia, în strategia de dezvoltare pe termen scurt avându-se în vedere creşterea prezenţei internaţionale prin deschiderea unor noi puncte de lucru în Spania, Franţa şi Germania. 

ProCredit Bank este singura bancă germană, comercială, orientată spre dezvoltare din România şi operează pe această piaţă de mai bine de 19 ani, fiind un partener bancar de încredere. Serviciile oferite se adresează în principal întreprinderilor mici şi mijlocii, dar şi persoanelor fizice care preferă să îşi desfăşoare activităţile bancare prin intermediul canalelor digitale. Întreaga activitate are la bază câteva principii simple: transparenţă în comunicarea cu clienţii, promovarea investiţiilor durabile în defavoarea creditelor de consum, minimizarea amprentei de carbon a instituţiei şi furnizarea de servicii bazate pe înţelegerea situaţiei fiecărui client şi o analiză financiară solidă.

Dendrio reprezintă reuniunea a trei companii cunoscute pe piaţa din România: Bittnet, Gecad Net şi Crescendo. Dendrio a moştenit valorile, competenţele, portofoliile şi echipele unora dintre cei mai cunoscuţi integratori de pe piaţa IT din România şi dezvoltă mai departe business-ul de integrare din poziţia de Secured Hybrid Multi-Cloud Integrator. Dendrio face parte din Bittnet Group, un grup de companii listat la Bursa de Valori Bucureşti din 2015, sub simbolul BNET. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite