Depozitele bancare pierd din atractivitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigul adus de depozitele la termen ar putea să rămână în continuare redus sau, în unele cazuri, dobânda să însemne chiar o pierdere. Iar diferenţa dintre profit şi pierdere depinde de

Câştigul adus de depozitele la termen ar putea să rămână în continuare redus sau, în unele cazuri, dobânda să însemne chiar o pierdere. Iar diferenţa dintre profit şi pierdere depinde de evoluţia inflaţiei, dacă indicele preţurilor de consum va fi sau nu peste randamentul adus de depozitele la termen.
Banca Naţională a menţinut dobânda de interveţie la 8,75%, la ultima şedinţă de politică monetară. Acest nivel este cel care demarcă limita dintre dobânzile pe care băncile comerciale le plătesc pentru depozitele la termen şi cele pe care le percep pentru creditele acordate clienţilor. Iar menţinerea dobânzii de intervenţie la nivel de 8,75% înseamă că băncile vor păstra acelaşi interval aferent dobânzilor oferite la depozitele la termen. În momentul de faţă, dobânzile pentru un depozit constituit pe un termen de 12 luni variază între 4,75% şi 8,5%, media fiind în jurul valorii de 6%.
Ca şi în lunile trecute, randamentul depozitelor la termen este real pozitiv sau negativ în funcţie de nivelul indicelui preţurilor de consum. Spre exemplu, în ianuarie 2006, rata anuală a inflaţiei a fost de 8,89%. Ceea ce înseamnă că depozitele constituite în ianurie 2005 la o dobândă medie de 13,9%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională, au adus un profit real pozitiv de circa patru procente. În mod similar, cei care au depus banii în depozite pe 12 luni, în perioada mai iunie 2005, chiar dacă au avut o dobândă anuală de circa 7%, câştigul nominal a însemnat, de fapt, o pierdere reală de aproximativ 0,2%.
Mai mult, ţinând cont că, pentru anul viitor, estimările privind evoluţia inflaţiei sunt mai pesimiste decât nivelul înregistrat în anul curent, alegerea unei dobânzi cât mai mari pentru depozite ar putea face diferenţa dintre câştig şi pierdere. Astfel, ţinta de inflaţie a BNR pentru decembrie 2007 este de 4% plus/minus un punct procentual. În cel mai optimist scenariu, cel în care inflaţia va ajunge chiar la ţinta BNR, înseamnă că şi dobânzile de 4,75% ar putea fi profitabile. Dar, dacă rata anuală a inflaţiei va depăşi limita superioară de 5% a Băncii Naţionale, aşa cum se aşteaptă o parte din jucătorii pieţei financiare, rezultă că o dobândă de 6% pentru un depozit constituit pe 12 luni nu mai este foarte atrăgătoare.
Totuşi, un lucru este cert. ţinând cont de ultimele câştiguri aduse de plasamentele în depozite, trendul care se conturează este unul cu un profit real sub un procent. (Costi Dobrea)

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite