De la 1 februarie încep lucrările de proiectare și construcție a secțiunii Leghin-Târgu Neamț din A8

0
Publicat:

Lucrările pentru proiectarea şi construcţia secţiunii Leghin-Târgu Neamţ din A8 vor începe la 1 februarie iar constructorul român are la dispoziţie 1,56 miliarde de lei, fără TVA, din PNRR, pentru a finaliza construcţia până la sfârşitul anului 2026, a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

foto autostrada A8 Tg. Mureș - Iași
Încep lucrările de proiectare și construcție a secțiunii Leghin-Târgu Neamț din A8

„Începe proiectarea Secţiunii 3 a A8 (Leghin-Târgu Neamţ), de la 1 februarie 2024! Această etapă va dura 6 luni şi va fi urmată de construcţia propriu-zisă care va avea o durată de 24 de luni, potrivit Ordinului de Începere emis de CNAIR. Constructorul român are la dispoziţie 1,56 miliarde de lei (fără TVA) - sumă asigurată prin PNRR - pentru a finaliza lucrările şi pentru a da în circulaţie cei 29,9 km, prevăzuţi în contract, până la sfârşitul anului 2026” a scris luni ministrul Transporturilor, pe pagina sa de Facebook.

Separat, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a anunţat că Asocierea SA&PE Construct SRL - Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL va realiza construcţia acestei prime secţiuni.

Potrivit unei postări a directorului general al CNAIR, pe traseul acestei secţiuni se vor construi 13 poduri, două viaducte, 8 pasaje şi un Centru de Întreţinere şi Coordonare (CIC). 

Potrivit ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu, contractul finanțat, prin PNRR, prevede șase luni pentru etapa de proiectare și 24 de luni pentru cea de execuție.

Autostrada Târgu Mureș-Târgu Neamț va asigura comexiunea dintre Moldova și Transilvania pe o rută de mare viteză. Această autostradă este al doilea proiect de mare viteză, după Autostrada Sibiu-Pitești, care va traversa Carpații”, a precizat Sorin Grindeanu pe pagina sa de Facebook, postare realizată în momentul în care șase firme, atât românești cât și din Turcia au depus actele pentru a participa la licitație pentru realizarea lucrărilor de proiectare și construcție. 

Contractul finanțat din PNRR are o valoare estimată de aproximativ două miliarde de lei, fără TVA. Autostrada 8 (Autostrada Unirii) Târgu Mureș – Târgu Neamț va traversa Carpații de la Vest la Est și va asigura o conexiune modernă între Moldova și Transilvania dar și cu infrastructura rutieră europeană de mare viteză”, a precizat Cristian Pistol, director general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Traseul Autostrăzii Târgu Mureș –Târgu Neamț continuă traseul Autostrăzii Turda – Târgu Mureș (A3), în zona localității Gheorghe Doja, facilitând traficul auto pe direcția Vest-Est, între Transilvania și Moldova. Autostrada A8, cunoscută și ca Autostrada Unirii, este cuprinsă în Master Planul General de Transport al României.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite