Daunele produse afacerilor din Kazahstan sunt estimate de oficialii ţării la 180 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Autorităţile republicii din Asia Centrală spun că vor elabora mecanisme pentru compensarea daunelor cauzate de proteste, arată reprezentanţi ai mediului de afaceri din Kazahstan.

Prejudiciul produs afacerilor din Kazahstan urmare a confruntărilor dintre protestari şi autorităţi, dar şi a devastărilor şi jafurilor, conform estimărilor preliminare, a crescut şi se ridică la acest moment la 78 de miliarde de tenge (aproximativ 180 de milioane de dolari), a informat vineri postul de televiziune Khabar-24.

Potrivit Camerei Naţionale a Antreprenorilor, Atameken, pe 6 ianuarie, prejudiciul aproximativ adus afacerilor din Kazahstan era estimat la 40 de miliarde de tenge (mai mult de 90 de milioane de dolari).

Preşedintele consiliului Camerei, Ablai Myrzakhmetov, a declarat pentru postul de televiziune că împreună cu guvernul Kazahstanului se elaborează mecanisme de compensare a pagubelor cauzate de confruntări.

Pe 2 ianuarie, au avut loc acţiuni de protest în mai multe oraşe din Kazahstan. În câteva zile, protestele au escaladat transformându-se într-o revoltă generalizată împotriva regimului. În acest context au avut loc atacuri asupra instituţiilor guvernamentale şi locale în multe oraşe ale ţării, dar şi devastări ale unor magazine ori sedii de bănci.
Preşedintele Kassym-Jomart Tokaev a făcut apel la OTSC pentru ajutor, forţe de intervenţie din Rusia şi alte state state din OTSC sosind în ţară, în ajutorul guvernului kazah.

Potrivit autorităţilor, până în dimineaţa zilei de 7 ianuarie, ordinea constituţională a fost restabilită în general în toate regiunile republicii. Cea mai dificilă situaţie rămâne în principalul oraş al ţării, Almaty.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite