Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica: Peste 10 ani vom importa energie, multe capacităţi vor fi închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sub conducerea Danielei Lulache, Nuclearelectrica a selectat China General Nuclear Power Corp drept investitorul pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă
Sub conducerea Danielei Lulache, Nuclearelectrica a selectat China General Nuclear Power Corp drept investitorul pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

România va ajunge în situaţia de a importa energie peste 10 ani, când multe din capacităţile actuale de producţie vor fi închise, ceea ce face ca investiţia de peste 6 miliarde de euro în construirea reactoarelor nucleare 3 şi 4 să fie necesară, a afirmat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica.

„Dacă ne uitãm cum arată flota de generare în România, constatăm că în 10 ani foarte multe facilităţi se vor închide şi faţă de excedentul de astăzi vom ajunge să importãm. Unităţile 3 şi 4 sunt necesare şi pentru acest lucru sunt necesare eforturi pe care noi le propunem acţionarilor“, a declarat Lulache la un forum de profil.

Volumul de energie exportată anul trecut de România, echivalentul a 15% din producţie, a înregistrat cel mai mare nivel din ultimii zece ani, fiind impulsionat atât de un preţ mai mic faţă de media europeană, cât şi de o serie de circumstanţe externe. 

În luna octombrie a nului trecut, Nuclearelectrica a selectat compania China General Nuclear Power Corporation (CGN) pentru proiectul privind construirea celor două reactoare nucleare. CGN a fost singurul ofertant şi ar urma să fie acţionarul majoritar al companiei mixte care va derula investiţia.

Lulache afirma în luna ianuarie că acordul cu CGN pentru construirea reactoarelor ar putea fi semnat în acest, dar nu „în orice condiţii“.

Proiectul construirii reactoarelor, iniţiat încă din perioada regimului comunist, a fost reactivat în 2007, dar în 2010 au părăsit proiectul patru dintre cei şase investitori selectaţi. La sfârşitul anului 2013 Nuclearelectrica a rămas singurul acţionar al companiei de proiect.

Statul controlează Nuclearelectrica prin ministerul Energiei.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite