Dan Vîlceanu: Birocraţia proiectelor pe fonduri europene în România este făcută de sistemul românesc, nu de Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Vilceanu / FOTO Arhivă
Dan Vilceanu / FOTO Arhivă

Noul ministru al Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, afirmă că birocraţia cu care se confruntă cei care fac proiecte pe fonduri europene în România este o chestiune impusă de autorităţile române şi nu de oficialii Comisiei Europene.

"Birocraţia este făcută de sistemul românesc, nu de Comisie. (...) Nu e legat strict de bani europeni, aşa ştim noi să facem lucrurile, aşa funcţionează statul român”, afirmă ministrul.

„E adevărat, dar birocraţia e a noastră nu a Comisiei (Europene – n.r.). Birocraţia este făcută de sistemul românesc, nu de Comisie. (...) Nu trebuie să aducem firme din Polonia, nici politicieni, trebuie pur şi simplu să mergi pe un model verificat care ai văzut că dă rezultate. Noi ne-am făcut lucrurile astea”, a afirmat noul ministru al Fondurilor Europene. 

Dan Vîlceanu afirmă că birocraţia „nu e ceva nou, numai legat de fonduri europene” ci este specifică şi altor domenii în România, „pentru că aşa a decis legiuitorul în România”. 

„Nu e legat strict de bani europeni, aşa ştim noi să facem lucrurile, aşa funcţionează statul român. A funcţionat, cel puţin”, adaugă ministrul. 

Referitor la decalajele în ceea ce priveşte dezvoltarea între unele zone ale României şi altele, ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene arată că nimeni nu a „pompat” fonduri în unele zone în detrimentul altora. 

„Dacă vă uitaţi la ADR-uri (Agenţiile pentru Dezvoltare Regională – n.r.), ADR Nord-Vest este campion. Nu e vorba de pompat (bani – n.r.), ei au venit cu proiecte, au avut o preocupare să aducă bani europeni faţă de alte zone. Nu e vorba de specialişti, e vorba strict de preocupare. După atâţia ani de fonduri europene, că totuşi au trecut ceva ani... este strict, din punctul meu de vedere, problema de apetenţă a autorităţilor locale din anumite zone ale ţării să facă proiecte pe fonduri europene”, a explicat ministrul.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite