Curs valutar BNR. Francul elveţian a explodat, liberalii cer explicaţii de la BNR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curs BNR. Francul elveţian provoacă o unde de şoc pe piaţa europeană
Curs BNR. Francul elveţian provoacă o unde de şoc pe piaţa europeană

Curs valutar BNR arată de ieri un franc elveţian care a crescut cu aproape 30%. Ieri, mai multe bănci din România au afişat un curs valutar în care francul a trecut de 5 lei.

Curs valutar BNR. 150.000 de români, care au credite în franci elveţieni, s-au trezit peste noapte că au rate la bănci cu mult mai mari.

Liberalii spun că această furtună de pe piaţa valutară ar putea arunca în stradă cei mai vulnerabili debitori. Prim-vicepreşedintele PNL, ndreea Paul, cere audierea conducerii Băncii Naţionale la Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaţilor. 

„La o rată de 100 de franci elveţieni, de pildă, românul se vede nevoit să scoată din buzunar cu aproape 60 de lei mai mult de pe o zi pe alta, echivalentul a 60 de pâini sau a peste 11 litri de benzină, în urma unei mişcări pur artificiale a cursului de schimb”, declară Andreea Paul. 

Aceasta mai spune că se „impune un răspuns urgent” din partea reprezentanţilor BNR şi are deja un set întrebări pe care urmează să le adreseze: 

„1. La ce sumă se ridică valoarea totală a creditelor în franci elveţieni ale populaţiei?

2. Care este valoarea restanţelor pentru creditele în franci elveţieni şi cât reprezintă aceasta din valoarea totală a creditelor neperformante?

3. Care sunt modalităţile luate în calcul de BNR pentru a-i proteja pe debitorii români care au credite în franci elveţieni de mişcările artificiale şi brutale ale cursului?”.

Curs valutar BNR. Francul elveţian şi efectul oalei sub presiune

Deocamdată, singura reacţie din partea BNR a fost cea a purtătorului de cuvânt, Dan Suciu, care a spus că băncile din România au afişat cotaţii mult mai mari la vânzarea de franci decât la cumpărare pentru că nu vor să facă tranzacţii până se calmează piaţa. 

„A fost o răbufnire, s-a creat acel efect al unei oale sub presiune. Acum s-a ridicat capacul, a ieşit aburul, acum doar fierbe”, a spus purtătorul de cuvânt al BNR, pentru televiziunea de ştiri Digi24.

Creşterea francului a provocat un şoc puternic pe piaţa europeană. Investitorii din Europa au început să cumpere aur sau obligaţiune de stat germane. De asemenea, trebuie precizat şi că atât moneda poloneză, cât şi cea maghiară, s-au depriciat cu un procent în jurul a 15%. 

Analiştii economici de peste Ocean cred că dacă francul elveţian va deveni mai puternic, e posibil să afecteze şi exportatorii americani. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite