Cum vor funcţiona terasele, restaurantele şi barurile. Când s-ar putea redeschide şi ce reguli trebuie să respecte
0Un plan de funcţionare în anumite condiţii a restaurantelor, teraselor şi barurilor, întocmit de patronatele din domeniu a fost trimis, recent Ministerului Economiei. Potrivit acestuia, restaurantele vor fi deschise treptat începând cu data de 16 mai 2020.
„A trecut şi cel mai liniştit 1 Mai din ultimii 20 ani şi am ajuns la un bilanţ istoric: pe litoral au fost înregistraţi oficial 1200 de poliţişti şi ZERO turişti. Imagini cu plajele goale, restaurantele şi terasele cu scaunele ridicate, beach baruri pregătite cu petreceri până la răsărit s-au perindat toată ziua pe micile ecrane ale telefoanelor, tabletelor şi televizoarelor. Cum nimeni nu ştie cum şi când se vor deschide afacerile din HORECA, organizaţia patronală HORA, reprezentativă pentru industria ospitalităţii, a renunţat să mai aştepte propuneri de la autorităţi şi a creionat proiectul #redeschidemrestaurante. Documentul a ajuns şi la Ministerul Economiei”, scriu reprezentanţii patronatelor.
Astfel, în primă fază, ar urma să se deschidă terasele, dacă se păstrează o distanţă de minim 2 metri între mese, cu maximum 8 locuri la masă şi cel mult 200 de clienţi primiţi în acelaşi timp.
Redăm integral proiectul #redeschidemrestaurante
Faza 1
Data: 16 mai 2020
Spaţii:
TERASE INDEPENDENTE SI TERASE INTEGRATE UNITĂŢILOR PUBLICE DE ALIMENTAŢIE,
UNITĂŢI TAKE AWAY CU SERVIRE LA INTERIOR
Condiţii:
Terase independente şi integrate unităţilor de alimentaţie
Distanţă socială (distanţă între mese 2 m, mese de 8 persoane max.)
Unitatea va putea găzdui/acomoda un număr de maxim 200 de persoane în acelaşi timp.
Măsuri sanitare obligatorii angajaţi (mască, mănuşi, măsurarea temperaturii angajaţilor la intrarea în tură);
Dotarea locaţiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
Igienizarea şi dezinfectarea programata a spatiilor de lucru,
Instrucţiuni pentru protecţia împotriva COVID-19 în fiecare meniu.
Unitati Take away cu servire în interior
Limitarea accesului sul în interiorul locaţiei potrivit numărului de case de marcat deschise/kioskuri, cu păstrarea distanţei de 1,5 m între staţiile de preluare comenzi . în cazul în care există mai mulţi clienţi decât numărul de staţii de servire, zona de aşteptare va fi în faţa unităţii cu păstrarea distanţei între clienţi de 1,5 m;
Fiecare casă de marcat/punct de servire va fi dotat cu ecran de protecţie din plexiglas;
Regulile de distanţare socială vor fi afişate la loc vizibil la intrarea în unitate, angajaţii unităţii având obligaţia de a verifica şi asigură respectarea lor.
Măsuri sanitare obligatorii angajaţi (mască, mănuşi, măsurarea temperaturii angajaţilor la intrarea în tură);
Dotarea locaţiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
Igienizarea şi dezinfectarea programată a spaţiilor de lucru,
Instrucţiuni pentru protecţia împotriva COVID-19 la fiecare staţie de marcat.
FAZA 2
Data: 1 Iunie 2020
Relaxarea restricţiilor pentru următoarele spaţii (pas 2):
TERASE INDEPENDENTE SI TERASE INTEGRATE UNITĂŢILOR PUBLICE DE ALIMENTAŢIE
UNITĂŢI TAKE AWAY CU SERVIRE LA INTERIOR
Măsuri privind redeschiderea parţială a:
Spaţii închise: Restaurant, Baruri, Cafenele, Autoserviri, etc. Nu mai mult de 50% din capacitatea legală conform avizului PSI
Distanţă socială (distanţă între mese 2 m, mese de 8 persoane max.)
Unitatea va putea găzdui/acomoda maxim 50% din capacitatea autorizată de PSI
Măsuri sanitare obligatorii angajaţi (mască, mănuşi, măsurarea temperaturii la angajaţilor la intrarea în tură);
Dotarea locaţiilor cu dozatoare de gel sanitarizant, igienizarea şi dezinfectarea programată a spaţiilor de lucru,
instrucţiuni pentru protecţia împotriva COVID19 în fiecare meniu.
FAZA 3
Data: 15 iunie 2020
Condiţie: numai după analiza indicatorilor COVID19 (infectii, decese) de către CNSSU
Spaţii:
Restaurante, Cafenele, Baruri, Unităţi autoservire, Terase, Unităţi take away
Condiţii în concordanţă cu solicitările CNSSU de la momentul respectiv:
Distanţa socială
Măsuri sanitare obligatorii angajaţi (mască, mănuşi, măsurarea temperaturii angajaţilor la intrarea în tură);
Dotarea locaţiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
Igienizarea şi dezinfectarea programată a spaţiilor de lucru ,
Instrucţiuni pentru protecţia împotriva COVID-19 în fiecare meniu.
Go back!
Data: Oricând
Condiţie: numai după analiza indicatorilor COVID-19 (infecţii, decese) de către CNSSU
Spaţii:
Restaurante, Cafenele, Baruri, Unităţi autoservire, Terase, Unităţi take away
Condiţii:
Revenirea la situaţia din 15 martie. Interzicerea funcţionării.