Criza ajunge şi la Lada: producătorul auto rus AvtoVAZ va tăia cu 20% salariile celor 50.000 de angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin şi o maşină Lada Vesta    FOTO AP
Preşedintele rus Vladimir Putin şi o maşină Lada Vesta    FOTO AP

Criza prin care trece ajunge şi la producătorul auto rus AvtoVAZ: constructorul va reduce salariile celor 50.000 de angajaţi cu 20%, din cauza scăderii puternice a vânzărilor, ca urmare a recesiunii prin care trece Rusia, scrie „The Moscow Times“.

Şeful companiei, Bo Andersson, a anunţat că muncitorii vor trece la un program de patru zile pe săptămână din data de 15 februarie, ceea ce echivalează cu reducerea salariilor.

AvtoVAZ, care deţine o uzină imensă în oraşul Togliatti de pe Volga, s-a aliat în ultimii ani cu francezii de la Renault şi cu japonezii de la Nissan, astfel încât şi-a modernizat gama de vehicule oferite. Totuşi, vânzările de autoturisme Lada au scăzut cu o treime anul trecut, pe măsură ce piaţa auto din Rusia s-a contractat puternic.

De asemenea, Maxim Topilin – ministrul Muncii din Rusia – era citat săptămâna trecută de către Ria Novosti spunând că este probabil ca AvtoVAZ să concedieze două mii de angajaţi în acest an.

Multe companii ruse au preferat să reducă programul de muncă sau să scadă salariile decât să dea afară salariaţi, astfel că şomajul din Rusia nu a crescut puternic anul trecut, chiar dacă economia s-a contractat cu 3,7%. Şomajul din Rusia se află la 6%, dar salariile au scăzut în mod real anul trecut cu 9,5%, potrivit serviciului rus de statistică Rosstat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite