Cosmin Marinescu: Creşterile de salarii şi pensii s-au dus în inflaţie şi importuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsurile hazardate ale Ordonanţei 114 au erodat puternic încrederea în economie, iar creşterile de salarii şi pensii s-au dus, previzibil, în inflaţie şi importuri, susţine consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, care subliniază că astfel tocmai persoanele şi sectoarele ale căror venituri au crescut mai puţin au fost afectate.

„Raportul de ţară publicat recent de Comisia Europeană confirmă îngrijorările în legătură cu evoluţiile economiei României din ultimii ani. De altfel, au fost semnalate, în repetate rânduri, o serie de riscuri şi vulnerabilităţi ale politicilor economice actuale. Din păcate pentru viitorul României, actualul program de guvernare este pe contrasensul evoluţiilor economiceregionale şi internaţionale. Politicile prociclice experimentate în mod populist, în ultimii ani, încep să scoată la suprafaţă dezechilibre tot mai adânci, care afectează stabilitatea şi sustenabilitatea economică a României”, a scris Cosmin Marinescu, pe blogul său.

Potrivit lui, în absenţa reformelor structurale, creşterile de salarii şi pensii s-au dus, previzibil, în inflaţie şi importuri. Astfel, scăderea puterii de cumpărare a banilor a afectat tocmai persoanele şi sectoarele ale căror venituri au crescut mai puţin. Iar aceste evoluţii mai degrabă subminează decât să consolideze coeziunea socială.

„România este singura ţară din regiune care, în ultimii doi ani, acumulează deficite comerciale. Celelalte ţări evoluează pe excedente comerciale, ceea ce indică faptul că, pentru România, este insuficientă valorificarea şi consolidarea competitivităţii exporturilor. Creşterea puternică a importurilor de bunuri de consum a culminat, în 2018, cu acumularea unui deficit comercial de peste 15 miliarde euro, nivel record pentru România. De exemplu, în trimestrul 4 din 2018, deficitul comercial a fost cu 1 miliard de euro peste cel al perioadei aferente din 2017. Cu alte cuvinte, aşa cum s-a mai spus, politica economică axată pe stimularea consumului - care şi-a găsit debuşeul în importuri - a creat locuri de muncă, afaceri şi venituri în străinătate, multe dintre acestea în economiile partenere din regiune. În schimb, au fost neglijate complet politicile axate pe latura ofertei, care puteau susţine mai degrabă exporturile, mediul de afaceri şi investiţiile. În absenţa unor preocupări reale pentru sectorul productiv autohton, vedem în prezent că economia noastră încetineşte”, mai scrie Marinescu.

Potrivit consilierului prezidenţial, în ciuda unei uşoare creşteri a investiţiilor străine directe în 2018, acoperirea deficitului de cont curent în ISD a devenit puternic negativă, la doar 50%. Această dinamică se găseşte, în prezent, la extrema opusă a situaţiei contului curent din anii 2013-2016.

„Este evident faptul că politicile puternic prociclice din anii 2017 şi 2018 au adâncit deficitele de cont curent, care au surclasat cu mult nivelul investiţiilor străine directe”, spune el.

În ceea ce priveşte gradul de acoperire al importurilor din exporturi, acesta se găseşte, în continuare, pe un trend descendent, în condiţiile în care creşterea exporturilor este inferioară ritmului importurilor.

„Scăderea continuă a gradului de acoperire al importurilor din exporturi generează presiuni tot mai mari asupra deprecierii monedei naţionale, evoluţie care a culminat cu niveluri record ale cursului valutar în ultima perioadă, inclusiv pe fondul incertitudinii crescute ca urmare a adoptării intempestive şi nefundamentate a OUG 114. Este evident faptul că, date fiind şi măsurile hazardate ale OUG 114, care au erodat puternic încrederea în economie, tocmai calitatea deciziei de politică economică este responsabilă pentru dezechilibrele economice cu care România se confruntă în prezent”, conchide consilierul prezidenţial.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri