Coronavirus. Banca Angliei reduce dobânda de referinţă, pentru a răspunde şocului economic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca Angliei ia măsuri pentru a proteja consumatorii şi firmele FOTO Reuters
Banca Angliei ia măsuri pentru a proteja consumatorii şi firmele FOTO Reuters

Banca Angliei a redus ratele dobânzilor din Marea Britanie într-o acţiune de urgenţă pentru a consolida economia pe fondul focarului de coronavirus, scrie The Guardian.

Comitetul de politică monetară a votat în unanimitate să reducă rata de politică monetară de la 0,75% la 0,25%, în cadrul unei şedinţe neprogramate.

Este de aşteptat ca creditorii ipotecari să reacţioneze rapid prin reducerea ratelor lunare la creditele ipotecare. Împrumuturile bancare ar trebui, de asemenea, să urmeze aceeaşi cale descendentă, deşi overdraftul şi ratele la cardurile de credit ar trebui să rămână la acelaşi nivel.

Reducerea dobânzilor face parte dintr-un pachet mai larg de măsuri dezvăluite de Mark Carney, în ultima sa săptămână în funcţia de guvernator al Băncii Angliei, conceput pentru a colabora cu bugetul cancelarului Rishi Sunak, care urmează să fie dezvăluit miercuri.

Banca Angliei a introdus, de asemenea, o schemă de finanţare pe termen lung, cu stimulente suplimentare pentru întreprinderile mici şi mijlocii, finanţate din rezervele băncii centrale, pentru a ajuta firmele în plina desfăşurare a crizei economice declanşate de coronavirus şi prăbuşirea preţului pretrolului.

„Deşi perturbarea cauzată de Covid-19 ar putea fi puternică şi mare, aceasta ar trebui să fie doar temporară”, a spus Banca. „Rolul Băncii Angliei este de a ajuta afacerile şi gospodăriile din Marea Britanie să gestioneze un şoc economic. Aceste măsuri vor contribui la menţinerea în afaceri a întreprinderilor şi păstrarea locurilor de muncă ale oamenilor şi vor ajuta la prevenirea unei întreruperi temporare ce ar putea provoca daune economice de lungă durată”, arată Banca.

Întrucât Marea Britanie se confruntă cu cea mai mare ameninţare financiară în mai mult de un deceniu, în condiţiile în care se teme că focarul ar putea provoca o recesiune, banca a spus că măsurile vor contribui la susţinerea încrederii întreprinderilor şi a consumatorilor, vor consolida fluxurile de numerar ale întreprinderilor şi gospodăriilor, vor reduce costurile şi vor îmbunătăţi disponibilitatea finanţelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite