Consiliul UE: Economisirea a 15% din consumul de gaze ├«n statele membre va ├«ncepe ÔÇ×s─âpt─âm├óna viitoareÔÇŁ. C├ónd poate deveni obligatorie

0
0
Aragaz - gaze FOTO Shutterstock
Foto Shutterstock

Reducerea cu 15% a consumului de gaz ├«n cadrul UE va intra ├«n vigoare "la ├«nceputul s─âpt─âm├ónii viitoare" pentru a diminua impactul reducerii livr─ârilor ruse┼čti, a anun┼úat vineri pre┼čedin┼úia ceh─â a Consiliului UE, relateaz─â AFP.

"Reglementarea privind reducerea cererii de gaz a fost oficial adoptat─â. Textul va fi publicat ├«n Jurnalul Oficial la ├«nceputul s─âpt─âm├ónii viitoare ┼či va intra ├«n vigoare la o zi dup─â publicare", a precizat pre┼čedin┼úia Consiliului UE pe contul s─âu de Twitter.

Textul urmeaz─â a fi publicat luni ┼či va intra ├«n vigoare mar┼úi, au declarat surse diplomatice europene pentru France Presse.

Acordul privind aceast─â m─âsur─â a fost ob┼úinut ├«n cadrul unei reuniuni extraordinare a mini┼čtrilor energiei din UE pe 26 iulie. O singur─â ┼úar─â, Ungaria, s-a opus atunci acestei m─âsuri considerate "nejustificat─â, inutil─â, inaplicabil─â ┼či d─âun─âtoare", dar unanimitatea nu era necesar─â ┼či guvernul ungar nu a putut ├«mpiedica adoptarea sa.

├Än cazul textului adoptat vineri a votat ├«mpotriv─â ┼či Polonia, ├«mpreun─â cu Ungaria.

Acordul prevede ca fiecare ┼úar─â s─â fac─â "tot posibilul" pentru a reduce, ├«ntre august 2022 ┼či martie 2023, consumul s─âu de gaz cu cel pu┼úin 15% ├«n raport cu media ultimilor cinci ani ├«n aceea┼či perioad─â.

Măsura a fost impusă de reducerea livrărilor de gaz de către Rusia, care asigura până anul trecut circa 40% din importurile de gaz ale UE.

Pre┼čedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a f─âcut apel la statele membre "s─â se preg─âteasc─â pentru scenariul cel mai grav" al unei ├«ncet─âri a livr─ârilor de gaz de c─âtre Rusia.

├Än caz de "risc de penurie grav─â", un mecanism de alert─â va face ca reducerea de 15% s─â fie "obligatorie" pentru Cei 27, dar acest obiectiv va fi adaptat la realit─â┼úile fiec─ârui stat, ├«n special la capacit─â┼úile de a exporta cantit─â┼úile de gaz economisite ┼ú─ârilor ├«n nevoie, datorit─â unei serii de derog─âri. Statele membre trebuie, ├«n plus, s─â-┼či asigure 80% din stocurile necesare de gaz ├«nainte de venirea iernii.

Consiliul adopt─â un regulament privind reducerea cererii de gaze cu 15% iarna aceasta

Pentru a spori securitatea aprovizion─ârii cu energie a UE, Consiliul a adoptat vineri un regulament privind reducerea voluntar─â a cererii de gaze naturale cu 15% ├«n aceast─â iarn─â. Regulamentul prevede posibilitatea declan┼č─ârii de c─âtre Consiliu a unei ÔÇ×alerte a UniuniiÔÇŁ privind securitatea aprovizion─ârii, caz ├«n care reducerea cererii de gaze ar deveni obligatorie.

Scopul reducerii cererii de gaze este de a face economii pentru această iarnă pentru a ne pregăti pentru posibile întreruperi ale aprovizionării cu gaze din Rusia, care utilizează în permanenţă aprovizionarea cu energie ca armă.

Statele membre au convenit s─â ├«┼či reduc─â cererea de gaze cu 15% fa┼ú─â de consumul mediu din ultimii cinci ani, ├«ntre 1 august 2022 ┼či 31 martie 2023, cu m─âsuri alese de ele ├«nsele.

De┼či toate statele membre vor depune toate eforturile pentru a realiza reducerile, Consiliul a specificat o serie de scutiri ┼či posibilit─â┼úi de a aplica o derogare par┼úial─â ┼či, ├«n unele cazuri, total─â de la obiectivul obligatoriu de reducere, pentru a reflecta situa┼úiile specifice ale statelor membre ┼či pentru a asigura c─â reducerile de gaze sunt eficace ├«n sporirea securit─â┼úii aprovizion─ârii ├«n UE.

Consiliul a convenit c─â statele membre care nu sunt interconectate cu re┼úelele de gaze ale altor state membre sunt exceptate de la reducerile obligatorii de gaze, deoarece nu ar fi ├«n m─âsur─â s─â elibereze volume semnificative de gaze ├«n beneficiul altor state membre. Statele membre ale c─âror re┼úele electrice nu sunt sincronizate cu sistemul energetic european ┼či care depind ├«n mai mare m─âsur─â de gaze pentru produc┼úia de energie electric─â vor fi, de asemenea, exceptate ├«n cazul ├«n care sunt desincronizate de la re┼úeaua unei ┼ú─âri ter┼úe, pentru a evita riscul unei crize a aprovizion─ârii cu energie electric─â.

Statele membre ├«┼či pot limita obiectivul de reducere pentru a-┼či adapta obliga┼úiile de reducere a cererii dac─â au interconexiuni limitate cu alte state membre ┼či pot demonstra c─â capacit─â┼úile lor de export ┼či infrastructura lor intern─â de GNL sunt utilizate ├«n cea mai mare m─âsur─â cu putin┼ú─â pentru a redirec┼úiona gazele c─âtre alte state membre.

Statele membre ├«┼či pot limita de asemenea obiectivul de reducere ├«n cazul ├«n care ┼či-au dep─â┼čit obiectivele privind constituirea de stocuri de gaze, ├«n cazul ├«n care acestea depind ├«n mare m─âsur─â de gaze ca materie prim─â pentru industriile critice sau pot utiliza o metod─â diferit─â de calcul ├«n cazul ├«n care consumul lor de gaze a crescut cu cel pu┼úin 8% ├«n ultimul an comparativ cu media ultimilor cinci ani.

Statele membre au convenit s─â consolideze rolul Consiliului ├«n declan┼čarea ÔÇ×alertei UniuniiÔÇŁ. Alerta ar urma s─â fie activat─â printr-o decizie de punere ├«n aplicare a Consiliului, ac┼úion├ónd ├«n baza unei propuneri a Comisiei. Comisia prezint─â o propunere de declan┼čare a unei ÔÇ×alerte a UniuniiÔÇŁ ├«n cazul unui risc substan┼úial de deficit grav de aprovizionare cu gaze sau al unei cereri de gaze excep┼úional de ridicate sau ├«n cazul ├«n care cel pu┼úin cinci state membre care au declarat o alert─â la nivel na┼úional solicit─â Comisiei acest lucru.

Atunci c├ónd aleg m─âsurile de reducere a cererii, statele membre au convenit c─â vor lua ├«n considerare acordarea de prioritate m─âsurilor care nu afecteaz─â clien┼úi proteja┼úi precum gospod─âriile ┼či serviciile esen┼úiale pentru func┼úionarea societ─â┼úii, cum ar fi entit─â┼úile critice, asisten┼úa medical─â ┼či sectorul ap─âr─ârii.

Printre m─âsurile posibile se num─âr─â reducerea consumului de gaze ├«n sectorul energiei electrice, m─âsuri de ├«ncurajare a ├«nlocuirii combustibililor ├«n industrie, campanii na┼úionale de sensibilizare, obliga┼úii specifice de reducere a ├«nc─âlzirii ┼či r─âcirii, precum ┼či m─âsuri bazate pe pia┼ú─â, cum ar fi licita┼úiile ├«ntre ├«ntreprinderi.

Statele membre ├«┼či vor actualiza planurile na┼úionale de urgen┼ú─â care stabilesc m─âsurile de reducere a cererii pe care le planific─â ┼či vor raporta periodic Comisiei cu privire la evolu┼úia planurilor lor.

Regulamentul a fost adoptat ├«n mod formal printr-o procedur─â scris─â. Adoptarea urmeaz─â unui acord politic la care au ajuns mini┼čtrii ├«n cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului Energie din 26 iulie. Regulamentul va fi publicat ├«n Jurnalul Oficial al UE ┼či va intra ├«n vigoare ├«n ziua urm─âtoare.

Regulamentul este o m─âsur─â excep┼úional─â ┼či extraordinar─â, prev─âzut─â pentru o perioad─â limitat─â. Acesta se va aplica pe o perioad─â de un an, iar Comisia va efectua p├ón─â ├«n mai 2023 o reexaminare pentru a lua ├«n considerare prelungirea sa av├ónd ├«n vedere situa┼úia general─â a aprovizion─ârii cu gaze a UE.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite