Consiliul Legislativ a atenţionat Guvernul că taxa trimestrială de 1.530 de lei impusă microfirmelor fără angajaţi se îndepărtează de Constituţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit proiectului noului Cod Fiscal, microîntreprinderile fără angajaţi vor plăti un impozit 3% din venituri plus o taxă trimestrială de 1.530 de lei FOTO Adevărul
Potrivit proiectului noului Cod Fiscal, microîntreprinderile fără angajaţi vor plăti un impozit 3% din venituri plus o taxă trimestrială de 1.530 de lei FOTO Adevărul

Consiliul Legislativ a atenţionat Guvernul că taxa trimestrială impusă prin noul Cod Fiscal microîntreprinderilor fără angajaţi, de 1.530 lei, îndepărtează proiectul de la normele Constituţiei, care obligă statul să asigure o concurenţă loială în economie, Consiliul tratând taxa drept o „sancţiune“.

Consiliul a avizat favorabil proiectul noului Cod Fiscal, dar cu o serie de observaţii, printre care şi cea referitoare la o necorelare cu spiritul Constituţiei, potrivit Mediafax.

Noul Cod Fiscal aprobat de Guvern, care urmează să fie aplicat începând cu anul viitor, stabileşte că microîntreprinderile vor fi obligate să plătească un impozit indiferent dacă au sau nu angajaţi. Astfel, firmele cu unul sau mai mulţi salariaţi vor achita 3%, respectiv 1% din cifra de afaceri, iar cele care nu au niciun angajat vor plăti 3% plus o sumă de 1.530 lei trimestrial.

Această sumă va fi actualizată în funcţie de evoluţia salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prin ordin al ministrului Finanţelor.

În documentul trasmis Guvernului, Consiliul Legislativ se referă la această taxă trimestrială, pe care o consideră o "sancţiune".

„Apreciem că norma respectivă se îndepărtează de la dispoziţiile articolului 135 alineatul 2 litera a din Constituţie. Sugerăm, de aceea, revederea normei în ceea ce priveşte sancţiunea de «+1530 lei trimestrial»“, este avertismentul din document.

Articolul din Constituţie invocat se referă la economie şi stabileşte, la acel alineat, că statul trebuie să asigure libertatea comerţului, protecţia concurenţei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de producţie.

O observaţie similară a fost formulată şi de Consiliul Economic şi Social, format din patronate şi sindicate, care a arătat, în avizul transmis Guvernului, că impozitul pentru microîntreprinderile fără angajaţi ar trebui limitat la 3%, fără taxa trimestrială de 1.350 lei, cu argumentul că măsura este una neconstituţională din moment ce microîntreprinderea respectivă nu generează profit.

Guvernul a primit observaţiile, dar nu a efectuat nicio modificare.

La momentul prezentării proiectului, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, afirma că acest impozit minim de 1.530 lei pentru microîntreprinderile fără angajaţi va conduce la desfiinţarea a minimum 40.000 de firme.

Într-o întâlnire organizată atunci la Guvern, reprezentanţi ai IMM i-au cerut premierului Victor Ponta să reanalizeze ideea impozitării trimestriale a microîntreprinderilor fără angajaţi, deoarece aceasta ar trebui aplicată cu discernământ, pe baza unui test şi a unui studiu de impact, având în vedere că există astfel de microîntreprinderi şi în rândul studenţilor, iar numărul de IMM-uri la mia de locuitori este încă mic în România, Ponta spunând că ştie că actul nu este perfect, dar că "numai Dumnezeu" putea face un proiect perfect.

Proiectul noului Cod Fiscal a fost aprobat de Guvern săptămâna trecută şi transmis Parlamentului spre dezbatere.

Mai puteţi citi:

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite