Concedierile au efecte secundare grave. Cum pot fi reduse cheltuielile unei firme fără disponibilizări
0În 2025, mulți antreprenori se confruntă cu presiuni financiare, precum inflația încă ridicată, salariul minim recent majorat și prețurile în creștere la utilități care îi obligă să-și regândească bugetele.

Peste 70% dintre antreprenori iau în calcul să reducă cheltuielile administrative, logistice și de producție pentru a rămâne competitivi. Totuși, majoritatea își doresc să evite disponibilizările și să își păstreze echipa intactă, preferând măsuri mai sustenabile și înțelepte, concentrându-se pe optimizarea proceselor.
“În 2025, care este un an complex, provocator, cu inflație persistentă și costuri ridicat, antreprenorii caută să reducă în special costurile fixe (chirii, utilități) și să-și eficientizeze producția. Primul pas în procesul de reducere a cheltuielilor este să înțeleagă structura cheltuielilor. O analiză atentă ajută la descoperirea ariilor unde se risipește bugetul firmei. Mulți antreprenori conștientizează faptul că, înainte de a tăia în ,,carne vie”, există suficient loc pentru eliminarea cheltuielilor inutile. Angajații sunt motorul fiecărei afaceri, iar concedierile care nu sunt cu adevărat necesare pot demoraliza echipa și duce la pierderea unor oameni-cheie, cu repercusiuni financiare, de clientelă și de imagine pe termen lung.
Există o serie de cheltuieli care pot fi eliminate fără să implice disponibilizări sau să afecteze rezultate din business, printre care cele cu spațiile de depozitare prea mari, stocuri supraevaluate, deplasări interne sau internaționale ce pot fi înlocuite cu ședințe online, abonamente digitale nefolosite, consumul exagerat de resurse, echipamente de care nu mai este nevoie, penalități pentru neplata la timp a obligațiilor. Prin reducerea sau eliminarea unor astfel de cheltuieli, multe companii pot economisi între 10% și 20% sau chiar la 30%, mai ales în domeniile unde tehnologia determină salturi mari de productivitate”, a declarat pentru „Adevărul” consultantul de business Florin Leucă.
Cele mai frecvente greșeli în reducerea cheltuielilor
Acesta a explicat că una dintre cele mai frecvente greșeli în reducerea cheltuielilor este recurgerea la așa-numitele „tăieri oarbe” – decizii drastice, precum concedierile masive sau eliminarea unor bugete întregi, fără o analiză riguroasă a impactului pe termen mediu și lung. De multe ori, aceste măsuri afectează tocmai zonele esențiale pentru sănătatea și dezvoltarea afacerii, cum ar fi marketingul sau calitatea produselor și serviciilor.
În plus, se subestimează adesea efectele psihologice pe care aceste reduceri le au asupra echipei: scăderea moralului, incertitudinea și demotivarea pot duce la scăderea performanței și chiar la plecarea angajaților valoroși. În cele din urmă, calitatea percepută de clienți scade, iar retenția devine tot mai dificilă, ceea ce anulează aparentul „câștig” financiar.
Ce se poate face pentru reducerea costurilor
Reducerea costurilor într-o companie nu înseamnă neapărat renunțări dureroase sau tăieri drastice care afectează calitatea și echipa, a spus consultantul. „Dimpotrivă, cu o strategie bine gândită și pași concreți, economiile pot veni din optimizare, negociere și automatizare inteligentă. Iată câteva strategii practice care te pot ajuta să reduci cheltuielile fără să compromiți performanța sau satisfacția clienților”, a adăugat el.
Potrivit acestuia, există doar patru pași de urmat pentru reducerea cheltuielilor, fără concedieri. „În primul rând, antreprenorii ar trebui să optimizeze procesele operaționale. Aplicarea principiilor Lean Management sau Six Sigma poate elimina etapele redundante și reduce timpii morți , salvând resurse financiare fără a afecta calitatea.
În al doilea rând, costurile pot fi reduse prin renegocierea contractelor cu furnizorii. Mulți antreprenori au obținut discounturi de 5%-10% la materii prime sau chirii, doar solicitând o negociere sau reevaluarea condițiilor contractuale.
Al treilea aspect care ar trebui luat în calcul este automatizarea și digitalizarea sarcinilor repetitive. Implementarea tehnologiilor de automatizare a proceselor de afaceri pentru eficiență (RPA - Robotic Process Automation, așa-numiții ,,roboți software” care înlocuiesc sarcinile repetitive făcute de om la calculator) sau automatizarea producției, scad costurile cu până la 20%-30% în anumite sectoare. De exemplu, o firmă de logistică a redus cu 11% cheltuielile prin digitalizarea proceselor de facturare.
Ultimul pas este revizuirea cheltuielilor administrative și logistice. Companiile care-și mută o parte din activități online sau optimizează spațiile de birouri pot scădea costurile fixe la chirii și utilități cu 10%-20%”, a spus expertul în afaceri.
Concedierile au deseori efecte secundare grave
În multe cazuri, pentru a-și optimiza cheltuielile, fără să ajungă la reducerea numărului de angajați, firmele apelează la specialiști pentru un plan complet.
„Concedierile au deseori efecte secundare grave: scăderea moralului celor care rămân în companie, pierderea oamenilor cu experiență valoroasă pentru companie, costuri ascunse de recrutare ulterioară și un cost de oportunitate cauzat de durata de integrare în echipă a unui nou angajat, de cel puțin 12 luni. Definirea unor indicatori clari, precum marja de profit, costul unitar pe produs, raportul cost/venit etc., este esențială pentru a urmări progresul și a reacționa rapid. Periodic, este important ca firmele să reevalueze procesele și cheltuielile: dacă o măsură nu aduce beneficii reale, ajusteaz-o sau renunță la ea. Un consultant de afaceri va identifica unde se produce risipa bugetară, precum și ariile unde eficiența poate fi îmbunătățită. Acesta va propune strategii personalizate de redresare, optimizare și consolidare a afacerii, urmate de monitorizarea progresului și ajustarea implementării strategiei. De asemenea, consultantul de business susține echipa managerială în menținerea viziunii, atingerea obiectivelor strategice și evitarea greșelilor costisitoare”, a declarat pentru „Adevărul” Florin Leucă.
În procesul de reducere a cheltuielilor este recomandat ca angajatorii să informeze angajații despre schimbările care au loc și ce beneficii vor aduce pe termen lung și să le solicite sugestii de de îmbunătățire mai ales că angajații cunosc cel mai bine micile ,,găuri” din buget și pot genera soluții rapide prin feedback și feedforward. Totodată, firmele pot oferi recompese cae nu implică cheltuieli, cum ar fi oferirea de oportunități de dezvoltare, autonomie și program flexibil și recunoașterea meritelor pentru ca moralul și performanța să rămână ridicate.
„În concluzie, reducerea costurilor apare ca fiind inevitabilă în 2025, însă există multe opțiuni înainte de a recurge la concedieri, care ar trebui să fie ultima ratio. Analiza atentă a cheltuielilor, optimizarea proceselor, renegocierea contractelor și adoptarea AI sunt primii pași către o afacere mai eficientă și mai rezilientă.
Totodată, păstrarea și motivarea echipei asigură continuitatea proiectelor, transmiterea know-how-ului managerial și tehnic între membri și performanța companiei pe termen lung. Investiția în consultanță de afaceri poate accelera aceste transformări organizaționale. Astfel, potrivit specialistului, chiar și într-un climat economic provocator, business-ul poate rămâne profitabil și poate evolua sănătos, fără a sacrifica ceea ce contează cel mai mult: oamenii”, a concluzionat specialistul pentru „Adevărul”.