Companiile americane, atac dur la Dragnea după ce a afirmat că multinaţionalele au finanţat protestele din 10 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

AmCham Romania consideră că speculaţiile aduse recent de Liviu Dragnea la adresa angajatorilor privaţi sunt nefondate şi creează un precedent periculos, cu accente de intimidare a mişcării civice şi a sectorului privat.

Într-un comunicat de presă AmCham semnalează ,,pericolul unor potenţiale abuzuri de putere în relaţia stat– contribuabili, care pot rezulta dintr-o astfel de poziţionare a decidenţilor”.

AmCham, în numele celor peste 430 de companii americane, internaţionale şi româneşti pe care le reprezintă,  „respinge acuzaţiile tendenţiose lansate în spaţiul public la adresa companiilor multinaţionle şi a angajaţilor acestora”.

Conform comunicatului emis de Camera de Comerţ Americană, astfel de acuzaţii „crează un precedent periculos pentru democraţia românească, cu accente de intimidare a mişcării civice şi a sectorului privat, cu implicaţii negative la nivelul mediului de afaceri şi al imaginii României în plan extern, afectând încrederea partenerilor externi în capacitatea României de a exercita roluri regionale, precum Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene de anul viitor”.

Sectorul privat, prin eficienţa investiţiilor şi prin valoarea adăugată inclusiv în ce priveşte dezvoltarea capitalului uman, a pus România pe harta globală a investiţiilor şi este cel mai important contributor la bugetul de stat, susţinând în acelaşi timp cu dedicare, prin activităţi caritabile, nevoi societale de amploare, se arată în documentul citat.

,,Facem apel la responsabilitate deopotrivă în declaraţii şi acţiuni, din partea decidenţilor şi a celor aflaţi în funcţii publice şi la încetarea discriminării românilor în funcţie de angajator. Considerăm că astfel de speculaţii crează un precedent periculos pentru democraţia românească, cu accente de intimidare a mişcării civice şi a sectorului privat, cu implicaţii negative la nivelul mediului de afaceri şi al imaginii României în plan extern, afectând încrederea partenerilor externi în capacitatea României de a exercita roluri regionale, precum Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene de anul viitor”, precizează AmCham.

AmCham Romania reafirmă că dreptul la libera exprimare a cetăţenilor este un drept câştigat cu mare preţ de generaţiile anterioare, şi care într-un stat european, membru al NATO, ar trebui garantat prin lege şi respectat de autorităţi, în niciun caz blamat sau reprimat.

,,De 25 de ani, AmCham Romania reprezintă în dialogul cu autorităţile depotrivă companii mari şi companii mici, antreprenoriale, care au contribuit la dezvoltarea economiei româneşti prin investiţiile cumulate de peste 22 miliarde USD şi prin cele peste 250.000 de locuri de muncă create în ţara noastră”, mai arată reprezentanţii AmCham.

În urmă cu două zile, liderul PSD Liviu Dragnea a afirmat la Antena 3 că multinaţionalele finanţează protestele pentru că ar avea anumite interese economice.

„Multinaţionalele finanţează #rezist, finanţează aceste mişcări şi îndeamnă angajaţii să meargă la proteste. Acum e mai slabă mişcarea asta, s-au mai potolit”, a declarat Liviu Dragnea marţi seară la Antena 3.

Liderul PSD a adăugat că aceste companii au anumite interese economice.

„Companiile nu au ideologii politice, au interese economice. Şi atunci când aceste interese lovesc instituţiile statului român, nu putem să nu intervenim. Nu voi înceta să încerc ca omânii să fie beneficiarii finali ai bogăţiilor pe care le are această ţară. Orice om cu o poziţie în statul român trebuie să gândească în acest fel”, a mai spus Dragnea.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite