Comisia Europeană va examina posibilitatea plafonării preţurilor la importurile de gaze din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Comisiei Europene i s-a acordat mandat deplin pentru a examina posibilitatea plafonării preţurilor la importurile de gaze din Rusia, a anunţat marţi premierul italian Mario Draghi, transmite Reuters.

„Comisia a primit mandat pentru a studia fezabilitatea plafonării preţurilor la gaze", le-a spus Draghi jurnaliştilor la Bruxelles, după summitul în care liderii statelor UE au convenit o diminuare cu 90% a importurilor de petrol din Rusia până la finele anului, informează Agerpres.

„Italia nu va fi penalizată conform acordului. Obligaţia de a nu importa petrol rusesc ni se va aplica de la finalul anului", a declarat premierul italian.

Gazprom va intrerupe miercuri, 1 iunie, livrările de gaze naturale către Orsted (Danemarca) şi Shell Energy, care furnizează o parte din gaze Germaniei, deoarece nu au plătit în ruble pentru gazele livrate în aprilie, a anunţat marţi compania rusă, transmite Reuters.

Gazprom Export a cerut clienţilor europeni să plătească în ruble pentru livrările de gaze ruseşti, ca urmare a sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei.

Deja Gazprom a oprit livrările de gaze naturale în Polonia, Bulgaria, Finlanda şi Ţările de Jos, în absenţa plăţilor în ruble de la cele patru ţări.

De asemenea, Gazprom a confirmat că a oprit complet livrările de gaze către Olanda după ce traderul de gaze din această ţară, GasTerra, a refuzat să facă plăţile în ruble.

„Plăţile pentru gazul furnizat începând cu 1 aprilie trebuie să fie efectuate în ruble, conform noilor rechizite, despre care părţile au fost informate în timp util”, a declarat Gazprom, într-postare pe Telegram, pe 31 mai.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri