Cine va conduce banca lui Dorinel Umbrărescu. „Regele asfaltului“ a preluat ATE Bank România de la Piraeus Bank

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu o avere estimată la câteva sute de milioane de euro, Dorinele Umbrărescu s-a remarcat prin firmele sale de contrucţii şi întreţinere drumuri, UMB Spedition şi Tehnostrade FOTO Adevărul
Cu o avere estimată la câteva sute de milioane de euro, Dorinele Umbrărescu s-a remarcat prin firmele sale de contrucţii şi întreţinere drumuri, UMB Spedition şi Tehnostrade FOTO Adevărul

Marinel Burduja, fostul vicepreşedinte al Raiffeisen Bank, va fi preşedintele executive al Băncii Române pentru Credit şi Investiţii (BRCI), actual ATE Bank România preluată de Dorinel Umbrărescu de la Piraeus Bank. Din echipa de conducere a băncii vor mai face parte Alina Pascu, membru al conducerii ATE, Dorin Badea, fost şef al Trezorerie UniCredit, Gabriel Arsene, de la Raiffeisen Bank, şi Andrei Popovici, de la McKinsey.

„Consiliul de Administraţie al BNR a aprobat joi conducerea viitoarei bănci rezultate după finalizarea tranzacţiei de preluare a ATE Bank de la Piraeus şi care se va realiza cu asumarea unor active şi pasive. Avizarea noii conduceri intră în vigoare la data finalizării tranzacţiei“, a declarat directorul Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională a României, Nicolae Cinteză, potrivit Mediafax.

Cinteză a precizat că, după finalizarea tranzacţiei, BNR va aproba şi noua denumire a băncii. În luna aprilie, omul de afaceri Dorinel Umbrărescu a semnat un acord cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei ATE Bank România, urmând să plătească 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din acţiunile instituţiei de credit. Întreaga operaţiune a fost coordonată de Marinel Burduja, fost prim-vicepreşedinte al Raiffeisen Bank România timp de şapte ani, care a părăsit banca în mai 2012.

Închiderea tranzacţiei a fost condiţionată de finalizarea transferului majorităţii activelor şi pasivelor către Piraeus Bank România, precum şi de obţinerea avizului autorităţilor de reglementare.

Poziţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al viitoarei bănci va fi deţinută de Roxana Moldovan, fost vicepreşedinte al RBS România. Din Consiliul de Supraveghere vor mai face parte Ştefan Nanu, directorul Direcţiei Trezorerie din Ministerul Finanţelor, şi Valentina Şiclovan, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

După plata acţiunilor se va înscrie noul acţionar la Registrul Comerţului, iar în prima AGA va fi descărcată de gestiune vechia conducere şi numiţi conducătorii tocmai avizaţi de BNR.

Surse spuneau atunci că tranzacţia va fi realizată de un număr minim de investitori, urmând ca ulterior să se deschidă posibilitatea şi altor oameni de afaceri să investească, inclusiv unor investitori instituţionali.

Cu o avere estimată la câteva sute de milioane de euro, Dorinele Umbrărescu s-a remarcat prin firmele sale de contrucţii şi întreţinere drumuri, UMB Spedition şi Tehnostrade.

Firma Spedition UMB a participat, printre altele, la construcţia autostrăzii Bucureşti-Ploieşti, a reabilitat o serie de şosele şi lucrează la construcţia autostrăzii Timişoara-Lugoj. Tehnostrade a executat, alături de UMB, primul tronson al autostrăzii Timişoara Lugoj, şi a reabilitat o serie de drumuri în ţară.

În toamna anului trecut, consorţiul Spedition UMB-Tehnostrade a câştigat licitaţia pentru construirea unui tronson de 8,7 kilometri între Gilău şi Mihăieşti al Autostrăzii Transilvania.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite