China profită de ieftinirile la cereale pentru a achiziționa cantități mari din străinătate

0
Publicat:

China a cumpărat peste 20 de nave încărcate cu cereale furajere de pe piaţa internaţională în ultimele două săptămâni, cel mai mare importator mondial profitând de scăderea cotaţiilor la cel mai redus nivel din ultimii trei ani.

foto export de cereale
China cumpără cantități mari de cereale din străinătate, profitând de prețuri Foto: Shutterstock

Potrivit unor surse din apropierea tranzacţiilor, China a cumpărat cantităţi mari de porumb, sorg şi orz din partea mai multor furnizori, inclusiv Ucraina şi SUA. Ar fi vorba de achiziţii de peste 1,2 milioane de tone de cereale, având în vedere că o navă transportă în medie 60.000 de tone de cereale, transmite Bloomberg.

Acest val de achiziţii vine într-un moment în care preţurile cresc în China dar cotaţiile de referinţă la porumb la bursa de la Chicago au atins cel mai scăzut nivel de după 2020, afectate de livrările mari din partea unor importanţi exportatori, precum Brazilia şi SUA. Această adâncire a decalajului dintre preţurile de pe piaţa locală şi cele de la nivel internaţional au făcut achiziţiile din străinătate şi mai atractive.

Sursele au dezvăluit că printre achiziţiile Chinei se numără cel puţin 10 nave încărcate cu porumb din Ucraina, care urmează a fi livrate începând din martie şi până în luna mai, cel puţin cinci nave cu sorg din SUA şi şase nave încărcate cu orz cu livrarea în aceiaşi perioadă.

Preţurile la cereale pe piaţa din China au crescut pe măsură ce autorităţile de la Beijing au decis să urgenteze procesul de acumulare de cereale pentru rezerva de stat, în ideea de a susţine piaţa până la plantarea noii recolte. Achiziţiile statului au contracarat cererea modestă de cereale furajere din partea sectorului creşterii animalelor, unde crescătorii de porci au înregistrat pierderi. 

Scăderea actuală a prețurilor marchează o inversare bruscă față de anul 2022, când prețurile la porumb, grâu și soia au crescut vertiginos în urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume. Acest lucru a declanșat o criză a foamei în părțile mai sărace ale lumii și a dus la creșterea costului alimentelor pentru consumatorii din țările bogate, potrivit Financial Times.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite