Cheltuielile cu armamentul, prostituţia, drogurile şi contrabanda au reprezentat numai 0,1% din PIB-ul României în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
prostituate

Includerea în Produsul Intern Brut (PIB) a activităţilor ilegale, cum sunt prostituţia, drogurile şi contrabanda, precum şi a investiţiilor în armament a avut un impact nesemnificativ, de 0,1%, asupra economiei româneşti în 2010, potrivit datelor Eurostat revizuite conform noii metologii de calcul ESA 2010.

PIB-ul României pentru anul 2010 a fost revizuit în urcare cu 0,6 puncte procentuale, la 1,9%, după introducerea în calculul PIB a mai multor activităţi, şi anume investiţiile în cercetare şi dezvoltare, cheltuielile cu înarmarea şi valoarea adăugată brută din activităţi ilegale (prostituţia, contrabanda şi drogurile).

Activităţile de cercetare-dezvoltare au avut un impact pozitiv de 0,5% asupra PIB-ului în 2010, se arată într-un comunicat al Eurostat, citat de Mediafax.

Institutul Naţional de Statistică (INS) estima în iunie că activităţile ilegale ar putea avea o contribuţie de cel mult 0,2% din PIB, în timp ce impactul total al noii metodologii a fost apreciat la circa 1%.

Activităţile de cercetare şi dezvoltare au contribuit cu 1,9% la creşterea PIB-ului Uniunii Europene în 2010, care a fost revizuit în urcare cu 2,3%, la 3,7%.

Suedia şi Finlanda au raportat cele mai mari contribuţii în PIB ale activităţilor nou incluse în metodologia ESA 2010, de 4,4% şi 4,2%, în timp ce impactul pozitiv înregistrat în Bulgaria, Croaţia şi Malta a fost de numai 0,4%-0,5%.

Noua metodologie de calcul a dus la revizuirea în scădere a PIB-ului din cinci state UE, şi anume Luxemburg (cu un impact negativ de 1,4%), Letonia (-1,2%), Austria (-0,6%), Danemarca şi Estonia (ambele -0,2%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite