CFR Marfă a încheiat anul trecut cu pierderi de 43 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CFR Marfă

Societatea naţională de transport feroviar de marfă CFR Marfă a încheiat anul trecut cu o pierdere de 193 milioane de lei (43 milioane de euro), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor.

Asta după ce, şi în anii anteriori compania a ieşit tot pe pierdere, de 159 milioane de lei (35 milioane de euro) în 2015 şi de 27 milioane de lei (6 milioane de euro) în 2014. Conform bilanţului fiscal depus la Finanţe, numărul mediu de salariaţi a fost de 6.250.

CFR Marfă a avut pierderi în fiecare an din 2008 până în prezent, cel mai slab rezultat fiind înregistrat în 2009, cu o pierdere de 535 milioane lei.

În anul 2013, Comisia Europeană a fost de acord cu conversia datoriilor CFR Marfă în acţiuni, însă compania a ratat atunci privatizarea şi a făcut noi datorii. Ulterior, procesul de privatizare – prin listarea la Bursă a unor pachete minoritare de acţiuni – trebuia încheiat în luna mai 2016, când a expirat termenul unui ajutor de stat aprobat de Comisia Europeană pentru CFR Marfă şi acordat chiar în vederea privatizării.

Cu toate acestea, un memorandum înaintat în octombrie de premierului Dacian Cioloş de către miniştrii economici prevedea schimbarea strategiei de privatizare a CFR Marfă şi amânarea procesului până în trimestrul I al anului 2018.

La începutul acestui an, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat că CFR Marfă se află într-o situaţie dificilă, fiind „un caz delicat” unde nu există progrese, iar „Sabia lui Damocles” îi atârnă de la Comisia Europeană, din cauză că societăţii i s-ar şters datoriile în urmă cu câţiva ani cu promisiunea din partea statului român că va fi privatizată, ceea ce nu s-a întâmplat.

Scenariul cel mai rău ar fi ca firma să intre în faliment, a subliniat oficialul.

În 2015, CFR Marfă a înregistrat o cotă de piaţă de circa 57%, principalul său concurent fiind Grupul Feroviar Român (GFR), controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, care a încercat în 2013 să cumpere compania de stat.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite