Cele cinci poveşti ale românilor care au cucerit Vestul Sălbatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aplicaţiile şi serviciile româneşti au ajuns celebre şi Vest
Aplicaţiile şi serviciile româneşti au ajuns celebre şi Vest

Poveştile românilor din IT care au dat lovitura în SUA trec acum de la o (nu chiar atât de) simplă angajare la companii emblematice ca Google, Facebook sau Apple, la succesul unor start-up-uri de milioane finanţate şi dezvoltate peste Ocean. Le-am spus "românii care au cucerit Vestul Sălbatic".

Eroul ştirilor de săptămâna aceasta a fost antreprenorul  român Antonio Eram, cel care a obţinut o finanţare de două milioane de do­lari de la un grup de inves­titori din Mexic şi SUA pentru Mobilender, aplicaţia mobilă dezvol­tată de Netopia – propria lui companie – care le permite utilizatorilor să împrumute sume mici de bani, scrie Adevărul Financiar.

Înaintea confirmării financiare obţinute de Eram, alţi IT-işti români şi-au găsit succesul pe Pământul Făgăduinţei din Silicon Valley. Să-i cunoaştem, aşadar!

1. Anda Gânscă – Knotch

La începutul lui 2012, Anda Gânscă lansa, împreună cu Stepha­nie Volftsun, Knotch – o reţea socială „pentru opinii“ sau, aşa cum o descria tânăra clujeancă, un fel de termometru pentru sentimente: un instrument vizual care permite utilizatorilor să înregistreze rapid opinia lor despre un subiect prin selectarea unei culori care variază de la roşu aprins (extrem de pozitiv) la albastru închis (extrem de negativ), cu alte nouă nuanţe de sentiment între ele.

Aproape doi ani mai târziu, Anda Gânscă, care a studiat economie la Stanford, devenea o celebritate după ce Knotch reuşea să obţină o finanţare de 1,5 milioane de dolari de la mai mulţi investitori cunoscuţi din Silicon Valley. Între ei, Michael şi Xochi Birch, fondatorii reţelei sociale Bebo, fraţii care s-au implicat şi în uriaşa creştere a reţelei sociale Pinterest, unde oamenii publică poze şi link-uri care au legătură cu interesele şi pasiunile lor.
Înainte de a construi Knotch împreună cu Stephanie Voftsun, Anda Gânscă a lucrat la fondul de investiţii rusesc Skolkovo, care avea în plan crearea unei clone a Silicon Valley lângă Moscova.

Anda Gânscă are 25 de ani şi este fiica multimilionarului Gicu Gânscă, cunoscut pentru afacerile din construcţiilor.

Citiţi mai multe pe acest subiect în Adevărul Financiar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite