Cel mai mare furnizor de energie electrică de pe piaţa concurenţială îşi cere insolvenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
insolvente lichidari datorii finantari dosare

Cel mai mare furnizor de energie electrică din piaţa concurenţială, cu o cotă de piaţă care o depăşeşte pe cea a Electrica şi pe cea a Enel şi-a cerut marţi, 15 iunie, insolvenţa.

Getica 95 Com este unul dintre marii furnizori de energie electrică din România, controlat de omul de afaceri Viorel Tudose.

Potrivit datelor ANRE, Getica 95 Com avea la finalul lunii ianuarie o cotă de 12% din toată piaţa concurenţială de energie electrică, depăşind chiar şi cota de piaţă a Electrica Furnizare,  scrie economica.net, precizând că furnizorul depăşeşte şi cotele de piaţă ale fiecărei dintre cele două companii care aparţin Enel (Energie şi Energie Muntenia), de câte 9%,

Cererea de insolvenţă a fost înregistrată marţi, 15 iunie, de Tribunalul Buzău, nefiind încă stabilit termenul pentru prima şedinţă de judecată.

Lipsa de lichidităţi, provocată de neplata facturilor de către clienţi

”Getica 95 Com anunţă depunerea cererii de deschidere a procedurii generale de intrare în insolvenţă. Scopul companiei este acela de continuare a activităţii la aceeaşi calitate oferită şi la aceiaşi parametrii”, anunţă compania.

Compania a realizat anul trecut o cifră de afaceri netă de 1,51 miliarde lei, la un profit net de 81,5 milioane lei. Compania are 22 de angajaţi.

”Neîncasarea facturilor de la clienţi, majorarea preţurilor din piata de energie, lipsa unei legislaţii stimulative, la care s-a adăugat retragerea unor finanţări bancare au determinat Getica 95 Com să ceară protecţia prin legea 85/2014.

De asemenea, odată cu majorarea preţurilor internaţionale la cărbune, gaze naturale şi petrol, au crescut şi preţurile pe piaţa internă ceea ce a condus la o criza in piata de energie. În plus, preţul certificatelor de carbon s-a dublat în prezent faţă de cel de anul trecut (de la circa 20 euro/certificat în iunie 2020, în prezent un certificat CO2 se tranzacţionează cu peste 50 euro). Toate acestea au determinat o creştere aproape exponenţială a preţurilor la energia electrică, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea europeană”, mai arată compania.

Reprezentanţii companiei spun că vor folosi perioada următoare pentru a-şi redresa activitatea şi pentru a-şi relua dezvoltarea.

”Dorim să depăşim foarte repede această perioadă de incertitudini cu care nu suntem obişnuiţi, împreună cu clientii din portofoliul nostru pe care îi asigurăm pe această cale de toată consideraţiunea noastră. Getica 95 Com este unul dintre cei mai importanţi, serioşi şi competenţi furnizori de pe piaţa internă de energie. Vom folosi perioada următoare nu doar pentru a ne redresa activitatea, ci şi pentru a ne relua dezvoltarea“, a declarat Viorel Tudose, CEO Getica 95 Com.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite