Cea mai mare fraudă cu criptomonede din istorie. Cum au dispărut doi fraţi sud-africani cu 3,6 miliarde de dolari în Bitcoin

0
0
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Doi fraţi din Africa de Sud au dispărut împreună cu 3,6 miliarde de dolari în Bitcoin. Banii virtuali s-au evaporat de pe platforma lor de investiţii în criptomonede, relatează Bloomberg.

O firmă de avocatură din Cape Town angajată de investitorii platformei spune că nu a putut da de urma celor doi fraţi şi că au raportat acest lucru la o unitate de elită a poliţiei sud-africane, The Hawks (şoimii). De asemenea, au fost avertizate toate platformele de tranzacţionare de criptomonede din întreaga lume, în cazul în care cineva încearcă să convertească banii dispăruţi.

Dispariţia celor aproximativ 69.000 de monede – care valorau peste 4 miliarde de dolari în aprilie, când Bitcoin a ajuns la 60.000 de dolari - ar reprezenta cel mai mare furt de criptomonede din istorie, arată digi24.ro. Incidentul ar putea stimula eforturile autorităţilor de a reglementa această piaţă, pe fondul creşterii cazurilor de fraudă.

Primele semne că ceva nu e în regulă au apărut în aprilie, când Bitcoin a ajuns la valori record. Directorul operaţional al Africrypt, Ameer Cajee, cel mai mare dintre cei doi fraţi, a informat clienţii că firma a fost victima unui atac cibernetic. El le-a cerut să nu raporteze incidentul autorităţilor, deoarece acest lucru ar încetini procesul de recuperare a banilor. Dar unii clienţi sceptici au contactat firma de avocatură Hanekom Attorneys, iar un alt grup a cerut intrarea în insolvenţă a Africrypt.

„Am intrat imediat la bănuieli, pentru că anunţul implora investitorii să nu ia măsuri legale”, au spus avocaţii de la Hanekom. Ei au adăugat că angajaţii Africrypt au pierdut accesul la platformă cu şapte zile înainte de presupusul atac.

Ancheta companiei de avocatură a constatat că fondurile Africrypt au fost transferate din conturile sale din Africa de Sud şi din portofelele virtuale ale clienţilor, iar monedele au trecut prin mai multe platforme, pentru a li se pierde urma.

Apelurile la numărul de mobil al lui Cajee erau direcţionate către serviciul de mesagerie vocală. El şi fratele său, Raees, în vârstă de 20 de ani, au înfiinţat Africrypt în 2019 şi au oferit profituri excelente pentru investitori. Apelurile pe telefonul lui Raees au ajuns, de asemenea, tot la mesageria vocală. Site-ul companiei este căzut.

Dispariţia criptomonedelor vine după ce, anul trecut, un alt trader sud-african de Bitcoin, Mirror Trading Internaţional, s-a prăbuşit. Pierderile au totalizat aproximativ 1,2 miliarde de dolari în cea mai mare fraudă cu criptomonede din 2020. Investitorii Africrypt vor pierde de trei ori mai mult.

Autoritatea de reglmentare a sistemului financiar din Africa de Sud analizează situaţia Africrypt, dar nu poate deschide o investigaţie oficială, deoarece criptomonedele nu sunt considerate în mod legal produse financiare, a spus şeful autorităţii, Brandon Topham. Poliţia nu a răspuns la solicitarea Bloomberg de a comenta situaţia.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite