Ce sancţiuni a aplicat ASF în luna mai. Euroins, noul lider RCA, amendă de peste 400.000 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: inquam photos
Foto: inquam photos

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat, în luna mai 2022, mai multe decizii de sancţionare a unor entităţi/persoane care activează în piaţa financiară non-bancară pentru încălcarea unor prevederi ale legislaţiei incidente.

În ceea ce priveşte piaţa de capital, ca urmare a valorificării rezultatelor unui control periodic la SAI Swiss Capital Asset Management SA, au fost dispuse unele măsuri precum: 

- sancţionarea cu amendă în cuantum de 10.400 lei a S.A.I. Swiss Capital Asset Management S.A.;

- sancţionarea cu avertisment a Ioanei Valeria Avram, în calitate de Director general şi Ofiţer de conformitate în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi a finanţării terorismului;

- sancţionarea cu amendă în cuantum de 2.500 lei a Ionelei Vaitiş, în calitate de Director general adjunct şi membru al Consiliului de Administraţie;

- sancţionarea cu amendă în cuantum de 6.000 lei a lui Robert Iulian Dănilă, în calitate de ofiţer de conformitate (RCCO);

- sancţionarea cu amendă în cuantum de 2.300 lei a lui Marian Răzvan Bucur, în calitate de Preşedinte al Consiliului de Administraţie şi membru al Comitetului de Audit;

 - sancţionarea cu amendă în cuantum de 2.100 lei a lui Florin Costel Isac, în calitate de membru al Consiliului de Administraţie şi membru al Comitetului de Audit;

- sancţionarea cu avertisment a lui Ioan Cavaleru, în calitate de operator back-office şi administrator de reţea;

- impunerea unui plan de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.

„Principalele deficienţe constatate au vizat unele aspecte privind guvernanţa, cadrul procedural/organizatoric, activitatea funcţiilor cheie şi activitatea operaţională a societăţii", notează reprezentanţii ASF.

În urma controalelor, Consiliul ASF a mai decis sancţionarea cu avertisment a SSIF Interdealer Capital Investment.

În ceea ce priveşte SAI Broker SA, ASF a hotărât sancţionarea cu avertisment a lui Adrian Danciu (preşedinte - director general) şi Cosmin-Bogdan Ilieş (reprezentant compartiment control intern/ofiţer de conformitate).

Pe de altă parte, în urma unor controale la Prebet SA, s-a decis sancţionarea cu amendă în valoare de 40.700 lei a societăţii Auşel Imobiliare SRL, în calitate de acţionar.

Referitor la piaţa de asigurări, Consiliul ASF a sancţionat Euroins România Asigurare Reasigurare cu amendă în cuantum de 419.900 lei pentru efectuarea cu întârziere a plăţilor dosarelor de daună şi neachitare a penalităţilor de întârziere.

Conform sursei citate, în ceea ce priveşte intermediarii, Mercedes - Benz Insurance Broker a primit o amendă în cuantum de 5.791 de lei, Renomia - SRBA Insurance Broker a fost sancţionată cu 7.897 de lei, Millenium Insurance Broker (MIB) cu 9.270 de lei, Safety Broker de Asigurare (18.477 de lei), Inter Broker de Asigurare (117.996 lei).

Totodată, Amsterdam Broker de Asigurare a fost sancţionată cu avertisment scris, întrucât societatea nu a respectat termenul legal de transmitere a modificărilor actului de identitate al administratorului companiei de brokeraj, iar Comisasig Broker de Asigurare a fost sancţionată tot cu avertisment scris, întrucât societatea a modificat actul constitutiv fără aprobarea ASF.

În ceea ce priveşte pensiile private, Alina Cecilia Andreescu, în calitate de director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private, a fost sancţionată cu amendă contravenţională în cuantum de 100.000 de lei şi, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfăşurării activităţilor reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.

„În sarcina directorului general s-au reţinut fapte contravenţionale privind efectuarea unor înregistrări în contabilitate, care nu au avut la bază documente justificative, nu au raţionament economic, contravin funcţionalităţii conturilor şi care nu reflectă situaţia reală a patrimoniului administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA", se menţionează în comunicat.

Totodată, Laurent Simon Doubrovine şi Raluca Ioana Moise, în calitate de membri ai Consiliului de Administraţie al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private, au fost sancţionaţi cu amenzi contravenţionale în cuantum de 60.800 de lei (fiecare) şi, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfăşurării activităţilor reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.

Arnaud Charles Marie Rene Briere de la Hosseraye, în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private, a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 55.500 de lei şi, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfăşurării activităţilor reglementate de lege.

„În sarcina membrilor Consiliului de Administraţie al societăţii s-au reţinut fapte contravenţionale, din care rezultă că aceştia nu au asigurat un management prudent şi corect al administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA, fapt ce a afectat patrimoniul administratorului", se menţionează în comunicat.

Astfel, având în vedere sancţiunile menţionate, ASF a procedat, conform prevederilor Regulamentului nr. 1/2019 cu modificările şi completările ulterioare, la reevaluarea membrilor structurii de conducere ale căror autorizaţii erau în vigoare la data de 11.05.2022.

În urma finalizării procesului de reevaluare, Consiliul ASF a hotărât: retragerea aprobării acordate Alinei Cecilia Andreescu, în calitate de director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private.

De asemenea, Consiliul ASF a decis retragerea aprobării acordate Ralucăi Ioana Moise şi lui Arnaud Charles Marie Rene Briere de la Hosseraye, în calitate de membri ai Consiliului de Administraţie al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private.

Pe de altă parte, Corina Mădălina Cojocaru, în calitate de director general adjunct şi înlocuitor de drept al directorului general al BT Pensii Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative, în perioada 1 decembrie 2021 - 31 martie 2022, a fost sancţionată cu avertisment scris pentru o situaţie de nerespectare a prevederilor legale în ceea ce priveşte operarea transferului unui participant la un alt fond de pensii facultative.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite