Ce efecte va avea fixarea ratei de schimb euro-franc elveţian asupra lumii financiare şi asupra creditelor?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francul şi zona Euro
Francul şi zona Euro

Banca Centrală a Elveţiei (BCS) a decis stabilirea unei rate de schimb „minime" între francul elveţian şi euro de 1,20 de CHF per euro, stopând, astfel, creşterea alarmantă a monedei elveţiene pe fondul temerilor faţă de solvabilitatea euro.

Popularitatea francului elveţian pe fondul prăbuşirii încrederii în celelalte unităţi monetare depăşise nivelul din anii 70 ai secolului trecut, când BCS fusese nevoită să introducă dobânzi negative pentru a descuraja deschiderea de conturi în CHF de către străini.

Pentru cetăţenii care aveau credite în CHF, vestea a picat cum nu se poate mai bine. După ce, pe 11 august, această monedă atinsese maximul istoric de 4,08 lei pentru 1 franc, în urma deciziei BCS cursul de referinţă a scăzut la 3,53 lei. Rămâne, însă, de văzut dacă BCS va avea resursele necesare pentru a menţine această rată de schimb minimă. Deşi deţinătorii de credite în CHF pot respira uşuraţi pentru moment, este posibil ca, în viitor, atracţia pentru CHF să fie mult mai puternică decât puterea BCS pentru a menţine cursul minim, mai ales în urma presiunilor pieţei financiare.

Citeşte aici continuarea şi spune şi tu ce efecte crezi că va avea fixarea ratei de schimb euro-franc elveţian asupra lumii financiare şi asupra creditelor

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite