Ce buget lasă Guvernul Cioloş viitorului Executiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul Cioloş va lăsa viitorului Executiv nu doar proiectul bugetului de stat, dar şi pe cel al salarizării unitare şi pe cel al redevenţelor
Guvernul Cioloş va lăsa viitorului Executiv nu doar proiectul bugetului de stat, dar şi pe cel al salarizării unitare şi pe cel al redevenţelor

Guvernul condus de Dacian Cioloş a realizat un proiect de buget pentru anul viitor, pe care îl va lăsa spre aprobare succesorilor de la Palatul Victoria, proiect în care au fost introduse reducerile de taxe prevăzute de Codul Fiscal, dar şi majorarea pensiilor cu 5,2%.

Executivul condus de Dacian Cioloş a elaborat un draft al bugetului pentru anul următor, care prevede venituri totale de 243,3 miliarde de lei şi cheltuieli totale de 267,2 miliarde de lei, ceea ce va menţine deficitul bugetar sub pragul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB). Sarcina aprobării bugetului pe 2017 va reveni însă Guvernului desemnat după alegeri. 

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a declarat, într-un interviu pentru Profit.ro, că reducerile de taxe prevăzute în Codul Fiscal, care vor însemna un minus de 6,5 miliarde de lei la venituri, dar şi majorarea cu 5,2% a pensiilor au fost incluse în proiectul de buget pe 2017. „Am elaborat acest proiect de buget în cadrul ministerului şi îl voi lăsa pe birou viitorului ministru de Finanţe. Decizia aprobării lui va rămâne Guvernului desemnat după alegeri“, spune Dragu.

Proiectul bugetului de stat pe 2017 prevede venituri totale de 243,3 miliarde de lei, respectiv 30,1% din PIB (în scădere faţă de 2016, când ponderea în PIB a fost de 31,1%), şi cheltuieli totale de 267,2 miliarde de lei. La aceste niveluri de venituri şi cheltuieli, deficitul bugetar se va manţine sub 3%, spune Anca Dragu.

Bugetul este fundamentat pe o creştere reală a Produsului Intern Brut estimată la 4,3%, până la o sumă efectivă de 807,4 miliarde de lei, comparativ cu 758,5 miliarde de lei anul acesta. 

În proiectul de buget pentru anul 2017 au fost incluse şi măsurile din Codul Fiscal prevăzute să intre în vigoare la 1 ianuarie – reducerea TVA de la 20% la 19%, eliminarea supraaccizei de 7 eurocenţi pe fiecare litru de carburanţi, eliminarea taxei pe construcţiile speciale – toate cu un impact bugetar de 6,5 miliarde de lei. „Şi acest buget ţine cont de elementele prevăzute în Codul Fiscal, respectiv reducerea ratei standard a TVA la 19%, eliminarea taxei de stâlp şi a supraaccizei“, a declarat ministrul Finanţelor, pentru Profit.ro. 

Pensii mai mari cu 5,2%

De asemenea, în proiectul bugetului de stat pe 2017 a fost inclusă şi majorarea pensiilor. 

Ca urmare a majorărilor salariale de anul acesta, care vor ridica şi nivelul salariului mediu pe ţară, vor creşte şi pensiile de la începutul anului viitor. „Asigurăm prin proiectul de buget şi majorarea pensiilor cu 50% din creşterea salariului mediu brut plus inflaţia, iar la nivelurile estimate pentru acestea ne iese o creştere de 5,2% la pensii“, a declarat ministrul Finanţelor.

Astfel, cheltuielile cu pensile sunt prevăzute să crească anul viitor cu 2,6 miliarde de lei, la 54,2 miliarde de lei, de la 51,6 miliarde de lei în 2016. Şi pentru pensile speciale alocarea bugetară se majorează cu jumătate de miliard de lei, la 6 miliarde de lei. Cheltuielile totale cu asistenţa socială, care includ pensile, dar şi alte alocaţii, sunt majorate faţă de anul acesta cu 3,4 miliarde de lei, la 84,1 miliarde de lei. Alte 3 miliarde de lei în plus faţă de 2016 va cheltui statul anul viitor şi pentru personalul angajat în structurile publice.

La capitolul investiţii este prevăzută, de asemenea, o majorare a cheltuielilor, de la 38,4 miliarde de lei, în 2016, la 42,2 miliarde de lei anul viitor, potrivit proiectului de buget elaborat de minister.

Ce cheltuieli se reduc

Pentru a face loc acestor creşteri de cheltuieli, transferurile către fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor creşte în 2017 cu doar 0,4 puncte procentuale din contribuţiile la sistemul public, nu cu 0,9 puncte cum era prevăzut. Astfel, se decide din nou să se amâne recuperarea diferenţelor de transfer acumulate în anii anteriori din aceleaşi considerente bugetare. Contribuţiile la pensii private nu vor ajunge nici anul viitor la nivelul maxim de 6 puncte prevăzut în lege. La finele lui 2015, Guvernul amânase până în 2017 termenul până la care contribuţiile la fondurile private de pensii urmau să ajungă la 6 puncte procentuale, contribuţia avansând, în 2016, cu doar 0,1 puncte, nu cu 0,5 puncte cum era prevăzut iniţial.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite