Cât va costa încălzirea la iarnă, la o casă cu sobe pe lemn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care încălzesc casele cu lemne vor plăti dublu faţă de anul trecut
Cei care încălzesc casele cu lemne vor plăti dublu faţă de anul trecut

Preţul lemnelor pentru populaţie, dar şi pentru prelucrare, în industrie, este dublu faţă de anul trecut, din cauza scăderii ofertei în piaţă, a spus astăzi Ciprian Pahonţu, directorul general al Romsilva. Încălzirea cu lemn de foc în mediul rural şi cea în sistem centralizat, în oraşe, au preţuri asemănătoare şi costă, în medie, 1.200-1.500 lei/iarnă, spune acesta.


„Majoritatea lemnului se află în proprietate privată. Privaţii cumpără şi de la stat şi de la pădurile private şi pun pe piaţă lemnele. Lemnul este livrat în picioare şi este cumpărat de către firmele de exploatare. Aceste firme de exploatare forestieră cumpără acest lemn - nu este doar lemn de foc - fie de la stat, de la Romsilva, fie de la pădurile private, îl exploatează, îl sortează şi evident că pun pe piaţă lemnul de foc către populaţie pentru încălzire şi lemnul de lucru pentru industrie, pentru prelucrare”, a afirmat Pahonţu, în cadrul unui eveniment.

Profitând de această scădere a ofertei pe piaţă, firmele au mărit preţul, care este în prezent dublu faţă de anul trecut, spune şeful regiei.

„Acum pe piaţă, cel puţin în sudul ţării, de unde am preluat date, este 400-450 de lei metrul cub dus acasă în mediul rural”, a precizat Pahonţu.

În acelaşi timp, Romsilva vinde lemn pentru încălzire cu 153 de lei pe metru cub. Regia deţine sub 8% din piaţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite